granice
Marlena: Oblicz granicę funkcji:
lim x→3 √x+13−2√x+1(x−3)(x+3)
20 sie 17:09
ICSP: Możesz to zapisać za pomocą dużej literki u ?
Tak niestety mało widać
20 sie 17:11
Marlena: | | √x+13−2√x+1 | |
lim x→3 |
| |
| | (x−3)(x+3) | |
20 sie 17:15
ICSP: | | 0 | |
Wstawiając x = 3 dostajemy symbol nieoznaczony |
| |
| | 0 | |
zatem trzeba próbować innym sposobem.
Dla wygody zapisu będę pisał samo lim
| | √x + 13 − 2√x+1 | |
lim |
| = |
| | (x−3)(x+3) | |
| | x + 13 − 4x − 4 | |
lim |
| = |
| | (x−3)(x+3) *( √x + 13 + 2√x+1) | |
| | −3(x−3) | |
= lim |
| = |
| | (x−3)(x+3)( √x + 13 + 2√x+1) | |
| | −3 | | −3 | | −3 | | 1 | |
= lim |
| → |
| = |
| = − |
| |
| | (x+3)( √x + 13 + 2√x+1) | | (3+3)(4+4) | | 6 * 8 | | 16 | |
20 sie 17:22
Marlena: Bardzo dziękuję
20 sie 17:30