wielomian
man: 0=x3−3x2+6x−5
jak to rozwiązać?
20 sie 16:32
bezendu: poszukaj pierwiastka wśród wyrazu wolnego
20 sie 16:38
man: x
3−3x(x−2)−5 = (x
3−5)−3x(x−2)
cos tak kombinuje ale mi nie wychodzi
20 sie 16:41
Aga1.: Nie ma pierwiastków całkowitych.
20 sie 16:46
man: ale jakiś wynik musi wyjść, prawda?
20 sie 16:48
man: konkretnie szukam miejsc zerowych
20 sie 16:48
20 sie 16:50
man: nie za bardzo rozumiem?
20 sie 16:55
ICSP: x
3 − 3x
2 + 6x − 5 = (x−1)
3 + 3(x−1) −1
podstawiając teraz y = x−1 dostaje:
y
3 + 3y − 1
dokonując podstawienia : y = u + v w końcu dochodzę do układu równań
u
3 + v
3 = 1
u
3*v
3 = −1
Zauważam ze są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3 stąd :
| | 1 ± √5 | |
z2 −z − 1 = 0 ⇒ z = |
| . Zwracając uwagę na sgn Δ mam że nasze równanie ma tylko |
| | 2 | |
jedno rozwiązanie. Stąd
| | 1 + √5 | | 1 − √5 | |
y = 3√u3 + 3√v3 = 3√ |
| + 3√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 + √5 | | 1 − √5 | |
ale przecież y = x − 1 ⇒ x = y+1 = 3√ |
| + 3√ |
| + 1 |
| | 2 | | 2 | |
I to jest właśnie pierwiastek powyższego równania
20 sie 17:07
man: o boże...

jeśli badam przebieg zmienności funkcji to nie wystarczy że napisze "brak miejsc zerowych" ? xd
my takich skomplikowanych przykładów nie robilismy...
20 sie 17:11
ICSP: ale przecież są miejsca zerowe
20 sie 17:13
ICSP: ja bym na twoim miejscu jeszcze raz policzył pochodną i sprawdził czy w 100% jest dobrze
obliczona.
20 sie 17:14
man: no to pięknie

dzieki za pomoc i tak
20 sie 17:15
man: ok, to kombinuje
20 sie 17:15