nierownosci funkcji wymiernej.
uki: Nierownosci funkcji wymiernej
| | 1 | |
mnożymy przez mianownik i jest chyba 1 >4x2 dziele przez 4 i jest |
| > x2 |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli |
| > x u − |
| <x daje nam to X∊(−∞ ; − |
| ) u ( 12 ; +∞) a w odp pisze w |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
ostatnim przedziale (0; |
| ) Dlaczego? :< |
| | 2 | |
20 sie 16:24
Aga1.: Mnożymy przez mianownik do kwadratu.
20 sie 16:41
5-latek: Najpierw dziedzina
Nie mozesz pomnozyc przez mianownik bo nie wiesz jakie jest x
Co bedzie gdy x=0 lub gdy x bedzie ujemne ?
20 sie 16:52
bezendu: x=0 Heteryk

a x<0 zmieniasz znak
20 sie 16:55
uki: czyli jak to bedzie wygladalo krok po kroku :C
20 sie 17:05
ICSP: Schemat :
1. Ustalasz dziedzinę
2. Wszystko na lewą stronę
3. Sprowadzasz do wspólnego mianownika
4. Zamieniasz na iloczyn
5. Rozwiązujesz nierówność wielomianową
6. Podajesz odp
7. Sprawdzasz z dziedziną
Przykład :
x(1 − 4x
2) > 0
(2x−1)(2x+1)x < 0
| | 1 | | 1 | |
x ∊ (−∞ ; − |
| ) ∪ (0 ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
20 sie 17:10
Janek191:
( 1 − 4x
2)*x > 0
( 1 − 2x)*(1 + 2x)*x > 0
x ∊ ( −
∞ ; −
12 ) ∪ ( 0;
12)
=============================
20 sie 17:16
uki: mistrzeee o to mi wlasnie chodzilo dziekowac serdecznie
20 sie 17:28
uki: Mam teraz takie cos :
Df − R= {3}
| W(x) | |
| >0 ⇔W(x)*P(x) >0 (z tego co pamietam iz tylko posiadam zbiorek.) |
| P(x) | |
| | 3 | |
wiec wychodzi ze x> |
| lub x>3 |
| | 2 | |
| | 3 | |
czyli powinno byc chyba ( |
| ; 3) u (3 ; +∞) |
| | 2 | |
| | 3 | |
w odpowiedzi jest ze pierwszy nawias od ujemnej nieskonczonosci do |
| nie czaje dlaczego ? |
| | 2 | |
20 sie 17:47
bezendu:

(3x−2)(x−3)>0
interesuję Cie to co jest nad osią (czerwone kreski)
20 sie 18:14
uki: Do tej pory wszystko przecwiczone dzieki
| | 1 | | 1 | | x−3 | |
Teraz nie wiem jak ruszyc |
| < |
| D x≠0 i to |
| > 1 |
| | x | | 3 | | 2x−1 | |
ad.1 wiadome dac wszystko na lewo tylko nie wiem jak to dac we wspolnym l.m.
20 sie 19:25
uki: nie pykne tego sam jednak ;c
20 sie 19:49
bezendu:
w czym masz znowu problem ? pokazywałem Ci dziś jak to rozwiązywać ?
dokończ
20 sie 19:56
5-latek: | | 1 | |
Przeciez jak przeniesiesz |
| na lewa strone to nie bedzie tak jak zapisales/as tylko tak |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | x | | 3−x | |
|
| − |
| <0 −−−−−wspolny mianownik to 3x |
| − |
| <0 to |
| <0 |
| | x | | 3 | | 3x | | 3x | | 3x | |
Teraz moge skorzystac z tego ze znak ilorazu jest tali sam jak iloczynu (nie zmieni sie zwrot
nierownosci) to (3−x)*3x<0 to 9x−9x
2<0
Dostalismy nierownosc kwadratowa niepelna wiec nie liczymy delty tylko 9x(1−x)<0 Miejsca
zerowe 9x=0 to x=0 i 1−x=0 to −x=−1 to x=1
Wspolczynnik przy x
2=−9<0 to nierownosc ta jest <0 w przedziale (−nieskonczonosc
,−1)U(0,+nieskonczonosc ) Teraz widze ze 0 nie nalezy do dziedziny ani tez do rozwiazania tej
nierownosci wiec jest OK Odpowiedz sobie na pytanie ?Jakie by bylo rozwiazanie tej
| | 1 | | 1 | |
nierownosci gdyby to byla nierownosc slaba czyli |
| {≤ |
| |
| | x | | 3 | |
20 sie 19:59
5-latek: Teraz widze ze TY tego nie zapisales tylko ta druga nierownosc to jest inny przyklad
20 sie 20:03
uki: tam przy (3−x)*3x <0 ppowinno byc chyba 9x−3x2 <0 ?
pokazywales ale tamto sie lekko różnił;c.
20 sie 20:19