kwadratowa
Kostek: Ułóż równanie kwadratowe, takie, by suma pierwiastków równania była równa 5 oraz aby kwadrat
różnicy tych pierwiastków był równy 37.
mam takie coś w tym temacie
x1+x2=5
(x1−x2)2=37
x12+x22=37+2x1x2
(x1+x2)2=x12+2x1x2+x22
25=37+2x1x2+2x1x2
4x1x2=−12
x1x2=−3
ale jak teraz ustalić wzór ?
20 sie 16:12
ICSP: x
1 + x
2 = 5
x
1x
2 = −3
przykład równania kwadratowego :
x
2 + 5x − 3
wzory Viete'a
20 sie 16:14
ICSP: x
2 −5x − 3
20 sie 16:14
Kostek: znam wzory viete'a ale z czego wynika że b=−5 a c=−3 ? o to mi chodzi ?
20 sie 16:17
Aga1.: Równanie kwadratowe
ax
2+bx+c=0
Przyjmij np.a=1
wtedy
| | b | | c | |
(x1−x2)2=x12+x22−2x1x2=(x1+x2)2−4x1x2=(− |
| )2−4 |
| |
| | a | | a | |
dokończ.
20 sie 16:18
Kostek:
| | −b | |
nie rozumiem |
| =5 ? −b=5a ? |
| | a | |
20 sie 16:21
Aga1.: Masz podane,że x
1+x
2=5,
| | −b | |
Ze wzoru wiesz,że x1+x2= |
| , |
| | a | |
−b=5a.
20 sie 16:25
Kostek:
czyli x1x2=c tak ?
20 sie 17:34