matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
mat:
2x−1
Proszę o pomoc w całce ∫
dx
x
4
20 sie 15:54
kropek:
1
1
2∫
dx−∫
dx
x
3
x
4
20 sie 16:06
Skuska:
t=x
2
dt=2x ∫−1/t
2
dt = ∫ −t
(
−1/2)= 1/(1/2) t
(
1/2) = −2t
(
1/2) = −2x Prawdopodobnie jest dobrze
20 sie 16:18
Aga1.:
1
x
−3+1
2∫
dx=2∫x
−3
=2*
+c
x
3
−3+1
20 sie 16:21