funkcji o homograficznej o wzorze
adrianooo : | | 2x−3 | |
Wykres funkcji o homograficznej o wzorze f(x)= |
| otrzymamy w wyniku przesuniecia |
| | x+2 | |
| | a | |
rownoleglego wykresu proporcjonalnosci odwroptnej y= |
| o pewnien wektor. |
| | x | |
a)Wyznacz wzor proporcjonalnosci dwrotnej oraz wspołrzedne wektora przesuniecia
b)Oblicz miejsce zerowe funkcji oraz wspolrzedne punktu przeciecia osi OY
c)narysuj wykres funkcji
d)podaj przedzialy monotonicznosci
20 sie 15:16
bezendu:
| | 2(x+2)−7 | | −7 | |
f(x)= |
| = |
| +2 |
| | x+2 | | x+2 | |
b) 2x−3=0
2x=3
| | 3 | |
więc punkt przecięcia z osią OY =(0,− |
| |
| | 2 | |
d) przedziały monotoniczności odczytasz z wykresu
20 sie 15:23
Mila:
a) wzór proporcjonalności
u
→=[−2,2] wektor przesunięcia
Szkoda, że brak asymptot na rysunku (przerywana linią).
20 sie 15:29
ICSP: i dziedziny brakuje
20 sie 15:30
Mila:
Adrian dopisze.
20 sie 15:31
bezendu:
D=R\{−2}
20 sie 15:32
bezendu:

a więc są i asymptoty x=−2 i y=2
20 sie 16:20
Mila:
Szkoda,że Adrian tego nie czyta.
20 sie 16:33