Równanie z pochodnymi
Jasiek: Witam serdecznie, robię sobie zadania z pochodnych i na jednym utknąłem, zupełnie nie wiem, jak
się za to zabrać. Proszę więc o pomoc

Zadanie jest po angielsku, więc napiszę je w oryginalnym języku, żeby nie być nieścisłym
tłumacząc:
Given y=
14tanx+
1x2 for 0<x≤2π, solve the equation
dydx=1−
2x3
20 sie 14:23
Jasiek: Są dwa nieczytelne ułamki z x. Pierwszy to 1/x2, a drugi to 2/x3
20 sie 14:28
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
( |
| tg(x)+ |
| )'= |
| * |
| − |
| |
| | 4 | | x2 | | 4 | | cos2x | | x3 | |
| 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
| * |
| − |
| =1− |
| |
| 4 | | cos2x | | x3 | | x3 | |
Dokończysz?
20 sie 14:54
Jasiek: Taaaaak, przeoczyłem fakt, że pochodna z 1/x2 to −2/x3!
Dzięki wielkie!
20 sie 15:01
Mila: 
Gdzie studiujesz?
20 sie 15:18
Jasiek: Liceum, hah
21 sie 19:36