zbiornik
johnny: Do zbiornika o pojemności 700m
3 można doprowadzić wodę dwiema rurami. W ciągu jednej godziny
pierwsza rura dostarcza do zbiornika o 5m3 wody więcej niż druga rura. Czas napełniania
zbiornika tylko pierwszą rurą jest o 16 godzin krótszy od czasu napełniania tego zbiornika
tylko drugą rurą. Oblicz, w ciągu ilu godzin pusty zbiornik zostanie napełniony, jeśli woda
będzie doprowadzana przez obie rury jednocześnie.
Proze o dokładne wykonanie krok po kroku, bo nie wiem jak to zacząć i skończyć
AS: Pojemność zbiornika: 700 m
3
I rura w ciągu 1 g doprowadza x m
3 wody − zał. x > 0
| | 700 | |
Czas napełniania I rury: |
| g |
| | x | |
II rura w ciągu 1 g doprowadza (x + 5) m
3 wody
| | 700 | |
Czas napełniania II rury: |
| g |
| | x + 5 | |
Różnica napełniania w czasie 16 g − stąd równanie
| 700 | | 700 | |
| − |
| = 16 | : 4 |
| x | | x + 5 | |
| 175 | | 175 | |
| − |
| = 4 | *x*(x + 5) |
| x | | x + 5 | |
175*x + 175*5 − 175*x = 4*x*(x + 5)
4*x
2 + 20*x − 875 = 0
Po wyliczeniu deltą x1 = −17.5 odpada , x2 = 12.5