wzór
Theosh: Szybkie przekształcenie wzoru z n w potędze
Mam pierwiastek którego okres półtrwania wynosi 28 lat. Masa początkowa to 52.2 mg a końcowa to
0,4 mg.
Zamiast rysować tabelki postanowiłem to zapisać bardziej matematycznie i wyszło mi takie coś:
Teraz jak przekształcić ten wzór żeby obliczyć n
20 sie 00:16
Theosh: | | 1 | |
Tam ma być we wzorze ( |
| ) n sorka  |
| | 2 | |
20 sie 00:18
ICSP: podzielić przez 52,2 później zlogarytmować log1/2
20 sie 00:19
Theosh: Jak się logarytmuje ? Mogę mieć tylko kalkulator prosty.
20 sie 00:23
Theosh: Ratuj ICSP
20 sie 00:29
ICSP: | | 1 | |
( |
| )n * 52,5 mg = 0,4mg |
| | 2 | |
20 sie 00:46
asdf: | | 1 | |
( |
| )n * 52,2 mg = 0,4 mg // 52,2 mg |
| | 2 | |
| | 1 | | 0,4 | |
log1/2( |
| )n = log1/2( |
| ) |
| | 2 | | 52,2 | |
| | 1 | | 0,4 | |
n * log1/2( |
| ) = log1/2( |
| ) |
| | 2 | | 52,2 | |
| | 0,4 | |
n * 1 = log1/2( |
| ) |
| | 52,2 | |
20 sie 00:47
pigor: ...,
(
12)
n=
8105 ⇔ 8*2
n=105 ⇔
2n+3= 105 , ale 2
6= 64 < 105 < 2
7= 128 ,
więc 2
6 < 2
n+3 < 2
7 ⇒ 6< n+3 < 7 ⇔
3 < n < 4 
. ...
20 sie 12:37
daras: m=m0 e−tln2T
etln2T=m0m, ln2 =0.693
t=T ln130,5ln2 ≈197 lat
28 paź 14:02
daras: n = 7
28 paź 14:03