Prawdopodo
Nata: W pewnej rodzinie ustalono podział obowiazków domowych:
• jezeli wczoraj naczynia zmywała zona, to dzisiaj
zmywa maz
• jezeli wczoraj zmywał maz, to o tym, kto bedzie
zmywał dzisiaj, decyduje rzut moneta
• w niedziele zawsze zmywa maz
Okazało sie, ze w ostatnim tygodniu od wtorku do soboty codziennie zmywał maz. Jakie jest
prawdopodobienstwo, ze zmywał równiez w poniedziałek ?
19 sie 23:13
19 sie 23:18
Nata: Odpowiedz jest 1/3. I 1/3 jest na pewno dobrze ale nie wiem czemu. Tez myślałam, ze bedzie
(1/2)
6 ale nie
19 sie 23:26
Ajtek:
Nie wziąłem pod uwagę tego, że w poniedziałek mogła zmywać żona

.
19 sie 23:28
Nata: To jak to policzyć?
19 sie 23:30
Ajtek:
Ja mam wakacje, nie myśle jeszcze o matmie. Może zaraz ktoś wejdzie i podpowie

.
19 sie 23:31
asdf: nie lubie takich zadan, ale jezeli w niedziele zawsze zmywa maz, to w nastepnym dniu zalezy od
rzutu monetą, czyli znowu jest szansa 50%, ze to bedzie maz lub zona
19 sie 23:41
asdf:
Poprę wypowiedź Ajtka:
Ja mam wakacje, nie myśle jeszcze o matmie.
19 sie 23:42
Ajtek:
Cześć
asdf 
.
Ja nie myślę jeszcze. Wlazłęm na rozgrzewkę

.
19 sie 23:43
Nata: hmm To może ktoś inny będzie umiał rozwiązać
19 sie 23:44
Nata: ja się cały czas głowie nad tym ale nie umiem
19 sie 23:44
Ajtek:
asdf Ty masz wakacje, a ja na czas wakacji robię sobie wolne od matmy (forum). W tym roku
i tak wcześnie się pojawiłem na forum. Zazwyczaj to było około października/listopada
19 sie 23:47
asdf: hej, przerwa nikomu jeszcze nie zaszkodzila

trzeba sie naladowac i dzialac od pazdziernika
20 sie 00:04
Mila: Prawdopodobieństwo warunkowe
Pn wt śr cz pt so
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(ŻMMMMM)= |
| *1*( |
| )4=( |
| )5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
A − mąż zmywał we wt,śr,cz, pt,so
| | 1 | | 1 | | 3 | |
P(A)=( |
| )6+( |
| )5= |
| |
| | 2 | | 2 | | 64 | |
| | P(MMMMMM) | | | | 1 | |
P(Ap/A)= |
| = |
| = |
| |
| | P(A) | | | | 3 | |
20 sie 13:13
Nata: Dziękuje
20 sie 13:45
Mila:
20 sie 15:01
Mila:
Zobacz II sposób w zadaniu z zapałkami.
20 sie 15:22