5-latek: czego nie rozumiesz . Przeciez to jest zwykle rownanie liniowe . A ze tam jest pierwiastek to
przeciez w niczym nie przeszkadza.
2(x+3)=2*x+2*3=2x+6−−pomnozylem to co w nawiasie przez2
Teraz zapisuje 2x+6−4=
√5x+5 (zobacz 6−4=2 ) wiec pisze 2x−2=
√5x+5 −przenosze niiewiadome
na lewa strone a wiadome na prawa ze zmienionymi znakami
Niewiadome w tym rownaniu to 2x oraz
√5x a wiadome to 2 oraz 5
czyli pisze 2x−
√5x=5−2 czyli 2x−
√5x=3
Z tych dwoch skadnikow 2x i
√5x wyciagam x przed nawias i dostaje cos takiego x(2−
√5) i
teraz zobacz jak x pomnoze przez2 do dostane 2x i jak x pomnoze przez
√5 to dostane
√5x
wiec moge zapisac ze 2x−
√5x=x(2−
√5)
| | 3 | |
to pisze dalej x(2−√5)=3 to x= |
| teraz nalezy usunac niewymiernosc z mianowika |
| | 2−√5 | |
| | 3 | | 2+√5 | |
wiec mnoze licznik i mianownik przez 2+√5 i mam x= |
| * |
| = |
| | 2−√5 | | 2+√5 | |
| | 3(2+√5 | |
|
| −w mianowniku masz wzor skroconego mnozenia (a−b)(a+b)=a2−b2 czyli |
| | 4−5 | |
Czy teraz wszystko jasne ?