matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
promień zbieżnosci szeregu
tomek:
Trzeba zbadać promień zbieżności szeregu.
∞
(x+4)
2n+1
∑
n=1
(−1)
n
(2n+1)
t=(x+4) k=t
2
R=
1
λ
(−1)
n
λ=lim
n→
∞
n
√
=1
2n+1
R=1 k∊(−1,1) t
2
∊(−1,1) t∊(−1,1) −1<x+4<1 x∊(−5.−3) czy to jest dobrze zrobione ?
19 sie 18:44