liczenie pochodnej z definicji
Sever: Korzystając z definicji obliczyć pochodną funkcji f(x)= 3√x w punkcie x0=1
Znaczy, wydaje mi się że obliczyłem ale nie jestem pewien czy mogę to zrobić dla pierwiastków
trzeciego stopnia, a mianowicie przekształciłem w coś takiego:
lim Δx→0 (3√x+Δx −3√x)(3√x+Δx + 3√x) / Δx(3√x+ Δx + 3√x)
i po takim przekształceniu ładnie się skraca i wychodzi 1/2, problem w tym że ja próbuję
wyliczyć to ze wzoru, wychodzi mi 1/3 i teraz nie wiem czy taka forma jest ok przy próbie
rozwiązania. A i jeszcze jedno, przy liczeniu z definicji można korzystać z reguły de
Hospitala?
19 sie 17:16
Mila:
| | 3√1+h−3√1 | | 3√(1+h)2+1*3√1+h+12 | |
=limh→0 |
| * |
| = |
| | h | | 3√(1+h)2+1*3√1+h+12 | |
| | 1+h−1 | | 1 | |
=limh→0 |
| = |
| |
| | h*(3√(1+h)2+1*3√1+h+1) | | 3 | |
19 sie 17:26
asdf: "A i jeszcze jedno, przy liczeniu z definicji można korzystać z reguły de
Hospitala?" − najlepiej to sie spytaj prowadzacego czy wam pozwala, bo z definicji najczesciej
sie wyprowadza podstawowe wzory na pochodne, przy ktorych nie trzeba uzywac tej reguły
19 sie 18:33