prawdopodo
blle: Finał ligi NBA w systemie play−off grany jest do czterech zwycięstw. Mecze pomiędzy drużynami
rozgrywane są jeden po drugim i muszą zakończyć się zwycięstwem jednej lub drugiej drużyny
(choćby po dogrywce). W tym roku w finale zmierzą się zespoły Oklahoma Thunders i Miami Heats.
Załóżmy, że prawdopodobieństwo wygranej Thunders w każdym pojedynczym meczu wynosi 0,6; a
prawdopodobieństwo wygranej Heats 0,4; oraz że wynik każdego meczu nie zależy od innych.
Oblicz prawdopodobieństwo, że
− Po czwartym meczu ogólny stan rywalizacji będzie 2−2
− Drużyna Heats wygra 4−1
−Drużyna Thunders wygra 4−1
−Odbędzie się siedem meczów
19 sie 16:53
blle: Juz sobie poradziłem xd a mam pytanie jak
Prawdopodobieństwo rozpalenia ogniska jedną zapałką równe jest 0,7; a dwiema złączonymi
zapałkami 0,9. W jaki sposób lepiej rozpalić ognisko: próbując to zrobić jedną zapałką, a
po−tem drugą, czy próbując to zrobić złączonymi zapałkami?
Jak obliczyć próbując to zrobic jedną zapałką?
19 sie 17:25
Checakus: Wydaje mi się, że trzeba będzie to zrobić tak:
A − zdarzenie polegające na tym, że ognisko zostanie rozpalone jedną zapałką
B − zdarzenie polegające na tym, że ognisko zostanie rozpalone złączonymi zapałkami
A` − zdarzenie polegające na tym, że ogniska nie zapalimy żadną zapałką
P(A) = 0.7
P(B) = 0.9
P(A`) = 1 − P(A) = 1 − 0.7 = 0.3
P(A) * P(A`) + P(A`)*P(A) + P(A)*P(A) = 0.91 > 0.9
Ktoś ma jakieś inne pomysły?
27 lis 19:14