ciąg
lełoś :
Oblicz ile początkowych dodatnich liczb nieparzystych należy dodać aby ich suma była większa od
225
proszę o wskazówkę
19 sie 16:19
ICSP: stwórz ciąg arytmetyczny :
a1 = 1
a2 = 3
.
.
.
an = 2n − 1
Następnie Oblicz sn i rozwiąż nierówność Sn > 225
Najmniejsze naturalne n spełniające powyższą nierówność jest odpowiedzią
19 sie 16:21
Mila:
1,3,5,7, .... ciąg arytmetyczny,
a1=1
r=2
19 sie 16:22
lełoś :
zrobiłem takie coś a
1=2n+1
a
n=2n+1+(n−1)*2
a
n=2n+1+2n−2
a
n=4n−1
6n>450
n>75
19 sie 16:22
lełoś : ?
19 sie 16:29
Mila:
a1=1
19 sie 16:29
ICSP: a co to w ogóle jest ?
19 sie 16:30
lełoś :
liczba nieparzysta
a
1=1
a
n=1+(n−1)*2
a
n=1+2n−2
a
n=2n−1
2n>450
n>225 ?
19 sie 16:33
ICSP: niestety nie

Przypomnij sobie wzór na Sumę wyrazów ciągu arytmetycznego
19 sie 16:36
lełoś :
czyli 226 tak ?
19 sie 16:36
ICSP: 
19 sie 16:37
lełoś :
2n
2>450
n
2>225
n>15
n=16 ?
19 sie 16:38
ICSP:
19 sie 16:38
lełoś :
teraz kolejne
oblicz ile początkowych naturalnych dodatnich potęg liczby nalezy dodać aby ich suma była równa
2046
a
1=1
a
2=2
r=1
a
n=1+(n−1)*1
a
n=n
(1+n)*n=4092
n
2+n−4092=0
Δ=16369
?
19 sie 16:43
lełoś : ?
19 sie 16:51
Mila:
Jakich potęg?
Jakiej liczby?
Zapisz porządnie treść.
19 sie 16:52
lełoś : oblicz ile początkowych naturalnych dodatnich potęg liczby 2 należy dodać aby ich suma była
równa 2046
19 sie 16:56
Mila: Podpowiedź:
Masz ciąg liczb:
2,4,8,16,32,.... wyrazy ciągu geometrycznego
a1=2
q=2
19 sie 16:59
lełoś : ale potęgi to 1,2,3,4,..... a pytają o potęgi więc chyba ciąg arytmetyczny a nie geometryczny ?
19 sie 17:01
ICSP: potęgi czyli :
2
1 + 2
2 + 2
3
czy jest to ciag arytmetyczny ?
Jeśli tak to spełniona jest zależność ciągu arytmetycznego :
2a
2 = a
1 + a
3
sprawdźmy :
8 = 1 + 8
8 = 9

To na pewno nie jest ciąg arytmetyczny
19 sie 17:02
lełoś :
ale chodzi o potęgi więc
4=1+3
4=4
19 sie 17:11
ICSP: naturalnych dodatnich potęg liczby 2
Czyli dodajemy naturalne potęgi liczby 2
pierwsza potęga to 2
druga potęga to 4
trzecia potęga to 8
2 + 4 + 8 + ...
19 sie 17:13
lełoś :
q=2
4
n−2=2046
4
n=2048 /4
n=512
19 sie 17:15
bezendu: n=10
19 sie 17:24
lełoś :
19 sie 19:59
Mila: 2−2
n+1=−2046
2048=2
n+1
2048=2*1024=2*2
10=2
11
2
n+1=2
11
dokończ
Zrób sprawdzenie.
19 sie 20:15
lełoś : Można wiedzieć skąd się wzięło 2n+1 ?
19 sie 20:17
Mila: 2*2n=2n+1
19 sie 20:20
Mila:
Można było podzielić przez (−2) obie strony:
1−2
n=−1023
1024=2
n
2
10=2
n
dokończ
19 sie 20:22
lełoś : n=10
19 sie 20:46
Mila:
Dobrze, zrób sprawdzenie.
19 sie 20:54
lełoś : Mila ja robiłem tak
2*(2
n−1)=2046
4
n−2=2046
4
n=2048/4
n=512
i czemu jest źle ?
19 sie 20:58
lełoś : ?
19 sie 21:08
Mila:
Jest źle dlatego , że :
2*2n=21*2n=2n+1
Przy mnożeniu potęg o jednakowych podstawach stosujesz zasadę
an*am=an+m dodajemy wykładniki.
Co jeszcze wyjaśnić?
19 sie 21:22
lełoś : ok dziękuję
19 sie 21:23
lełoś :
2n+1=211
2n=210
n=10 ?
19 sie 21:27
Mila:
Powinno być 2n+1=211 porównujesz wykładniki, podstawy równe to wykładniki też.
n+1=11
n=10
19 sie 21:32
lełoś : Iloczyn 3 i 7 wyrazu ciągu geometrycznego wynosi 121. Oblicz 5 wyraz tego ciągu.
(a1q2)(a1q6)=a12q8
(a1q4)2=a52
a52=121
a5=11 lub a5=−11
19 sie 21:35
lełoś : trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. pierwsza liczba jest czterokrotnością drugiej. suma
kwadratów wszytskich trzech jest równa 84. wyznacz te liczby
19 sie 21:52
lełoś : ?
19 sie 22:07
lełoś : dobra już mam
19 sie 22:22
wredulus_pospolitus:
21:35 −−− dobrze
21:52 −−− a1 = 4*a2 −> a1 = 4a1 + 4r −> a1 = 4r/3
podstawiasz do drugiego równania i wyznaczasz a1 a następnie r
19 sie 22:29
Janek191:
a1 = 4 a2
a2
a3
Mamy
(a1)2 + (a2)2 + ( a3)2 = 84
a2 − a1 = a3 − a2 ⇒ a2 − 4 a2 = a3 − a2 ⇒ a3 = − 2a2
więc
( 4 a2)2 + (a2)2 + ( − 2 a2)2 = 84
16 a22 + a22 + 4 a22 = 84
21 a22 = 84 / : 21
a22 = 4
a2 = − 2 ∨ a2 = 2
zatem
a1 = 4*(−2) = − 8 ∨ a1 = 8
a3 = − 2*(−2) = 4 ∨ a3 = −2*2 = − 4
Odp. a1 = − 8, a2 = − 2, a3 = 4 lub a1 = 8, a2 = 2, a3 = − 4
=============================================================
19 sie 22:31
lełoś : już zrobiłem to zadanie ale mam kłopot z tym
a
2+ 5a+4b , 3a+2b+1 , a+b liczby w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny.wyznacz
wszystkie wartości a, dla których ten ciąg(arytmetyczny) ma dodatnią różnicę.
3a+2b+1−(a
2+5a+4b)=a+b−(3a+2b+1)
3a+2b+1−a
2−5a−4b=a+b−3a−2b−1
−a
2−2a−2b+1=−2a−b−1
−a
2−2a+2a−2b+b+1+1=0
−a
2−b+2=0
teraz mi tu b nie pasuje
19 sie 22:35
wredulus_pospolitus:
−a2−b+2 = 0 <=> a2 = 2−b <=> a = +/− √2−b <=> a∊(−√2,√2)
20 sie 14:16
wredulus_pospolitus:
oczywiście głupote napisałem
−a
2−b+2 = 0 <=> b = 2−a
2 <−−− podstawiasz do dwóch:
a+b = 3a+2b+1 +
r
a + 2 − a
2 = 3a + 4 − 2a
2 + 1 +
r
a
2 −2a−3 =
r
i rozwiązujesz:
a
2 −2a−3 > 0
(a−3)(a+1) > 0
20 sie 14:18
lełoś : ale czemu z mojego rozwiązania nie wychodzi ?
20 sie 14:25
lełoś : ?
20 sie 15:04