postać iloczynowa
marta: przedstaw funkcje f w postaci iloczynowej.
f(x)= 2x
2+2x−4. wynik jest taki: f(x)= 2(x+2)(x−1) ale nie rozumiem skąd się wzięła ta 1
19 sie 15:57
Piotr 10: Wylicz miejsca zerowe tej funkcji a nastepnie podstaw do postaci iloczynowej, gdzie
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
19 sie 16:02
Piotr 10: Δ=4+32=36
√Δ=6
x1=−2
x2=1
19 sie 16:04
marta:
tyle że delta wynosi 0

wiec nie ma miejsc zerowych...
19 sie 16:04
Piotr 10: Δ=22−4*2*(−4)≠0
19 sie 16:05
end:
inny sposób
f(x)=2(x2+x−2) =2(x2+2x−x−2)= 2[x(x+2)−(x+2)] = 2(x+2)(x−1)
19 sie 16:06
marta: dz
19 sie 16:07
19 sie 16:08