matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;
xxxxxxxxxx:
ciąg (x, −3,1......) jest geometryczny, oblicz iloczyn pierwszego i siódmego wyrazu tego ciągu.
19 sie 15:14
xxxxxxxx:
19 sie 15:38
ICSP:
a
1
= x a
2
= −3 a
3
= 1
a
3
1
q =
= −
a
2
3
a
2
a
1
=
= 9
q
1
1
a
1
* a
7
= a
4
2
= (a
3
*q)
2
= (1 * (−
)
2
=
3
9
19 sie 15:41