proszę o pomoc
paweł:

dwa wierzchłki prostokąta leżą na osi OX a dwa pozostałe nad osią OX i należą do paraboli o
równanie y=6−x
2
a) podaj wzór wielomianu opisującego pole tego prostokąta w zależności od t jaka jest dziedzina
funkcji
czy mógłby ktoś pomóc mi w rozwiązaniu tego zadania.
19 sie 12:55
paweł: masz ktoś pomysł na to zadanie
19 sie 13:09
ICSP: P = 2t(6 − t
2)
gdzie t ∊ ( 0 ; 6)
ale pewien nie jestem
19 sie 13:13
paweł: skąd to wywnioskowałeś
19 sie 13:16
Patryk:

|ab|=t |bc|=6−t
2 długośc funkcją t
pole prostokąta to po prostu 2|ab|*|bc|=2t(6−t
2)
19 sie 13:19
Patryk: wiesz skąd ta 2 ?
19 sie 13:20
paweł: wiem już dzieki za pomoc
19 sie 13:27