wymierna
uki: Mam obliczyc dziedzinę f. Wymiernej mam w mianowniku x
3−5x+6 rozlozylem to na x
3+x −6x +6=0 i
nie wychodzi co zrobiłem nie tak
19 sie 12:50
ICSP: tam na pewno jest x3 a nie x2 ?
19 sie 12:55
uki: Na sete
19 sie 12:56
uki: 5x2 jest sory za blad
19 sie 12:56
uki: x3−5x2+6x.
19 sie 12:58
Piotr 10: x3−5x2+6≠0
x3−6x2+x2+6≠0
x2(x+1) − 6(x2−1)≠0
x2(x+1) −6(x−1)(x+1)≠0
(x+1)(x2−6x+6)≠0
Jakoś tak
19 sie 13:00
Patryk: ooo kombinujesz
19 sie 13:00
ICSP: x3 − 5x2 + 6 ≠ 0
x3 +x2 − 6x2 + 6 ≠ 0
x2(x+1) − 6(x−1)(x+1) ≠ 0
x2(x+1) − (x+1)(6x−6) ≠ 0
(x+1)(x2 − 6x + 6) ≠ 0
x ≠ −1 ∧ x ≠ 3 ± √3
19 sie 13:00
Piotr 10: x(x2−5x+6)≠0
Jeśli tak ma być
19 sie 13:01
uki:
Zgodnie z ostatnim komentarzem
19 sie 13:05
Patryk: x3−5x2+6=x(x2−5x+6)
x2−5x+6=x2−3x−2x+6=x(x−3)−2(x−3)
19 sie 13:07
Piotr 10: x(x2−5x+6)≠0
x(x−3)(x−2)≠0
x≠0⋀ x≠=3⋀ x≠2
19 sie 13:07
Patryk: (x−3)(x−2)x≠0
19 sie 13:07
uki: Udało mi się zrobic wszystkie przykłady

Dla jakich wartości parametrów m dziedzina funkcji wymiernej w(x) jest zbiór wszystkich liczb
rzeczywistych jeśli :
A) w(x) =x
2+6 / x
2 +2x +m .
Po proszę o kopniaka w właściwą stronę nie wiem wgl.jak się za.to.zabrać
19 sie 13:18
Piotr 10: x2+2x+m≠0
19 sie 13:18
Piotr 10: x+2x+m≠0
Δ<0 (brak mo)
4−4m<0
m>1
m∊(1;+∞)
19 sie 13:20
uki: Nie czaje tylko dlaczego jest mε(1, +∞)
19 sie 13:24
uki: Nie odswiezylem dzieki Piotrek
19 sie 13:24
Piotr 10: m>1 to jest to samo co m∊(1:+∞)
19 sie 13:25
Piotr 10: 
Mianownik po prostu nie może być równy zero wtedy D
f=R a jeżeli trójmian kwadratowy nie
równa się zero to nie ma miejsc zerowych, czyli Δ<0
19 sie 13:26
uki: Takie rzeczy na rozszerzeniu już chyba powinno się znac ^^ gorzej z resztą
19 sie 13:26
uki: Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy istnieją jakieś własności funkcji wymiernych moim
ekwipunkiem jest tylko zbiór zadań a mam teraz skracać ułamki i jest taki zielony jak
angielska trawa

Np.
4x
3/16x
2;
6(−x)
2/4x;
19 sie 13:45
19 sie 13:52
ICSP: Najpierw ustalaj dziedzinę
19 sie 13:54
uki: Roger that. Jeżeli jest x2−4/3x+6; to będzie 1/3x+2?.
19 sie 14:13
ICSP: 
1. Brak dziedziny
2. NIe można tak skracać.
19 sie 14:14
uki: Dziedzina r−{−2} to mam zapisane.
Czyli jaką jest poprawna forma skrócenia tego ułamka?
19 sie 14:16
ICSP: Sprowadź licznik do iloczynu i pomyśl

W mianowniku również możesz coś wyłączyć przed nawias.
19 sie 14:19
uki: (x−2)(x+2)/3(x+2) =1/3(x−2) o to chodzi?
19 sie 14:54
19 sie 15:03
uki: Nie wiem jak to klepnąć mógłbyś to mi pokazać krok po kroku?
19 sie 15:08
ICSP: Dla x ≠ −2
| x2 − 4 | | (x−2)(x+2) | | x−2 | |
| = |
| = |
| |
| 3x + 6 | | 3(x+2) | | 3 | |
koniec
19 sie 15:09
uki: Dla x≠ −32
4x2−93−2x= (2x−3)(2x+3)3−2x= i nie wiem...
19 sie 15:17
ICSP: 1. Dziedzina jest źe
2. wyciągnij w mianowniku −1 przed nawias : d
Oraz do zapisu ułamków używaj dużej literki u
19 sie 15:20
uki: | | 1 | |
−2x−3; dziedzina x ≠ 1 |
| :  ?: |
| | 2 | |
19 sie 15:31
ICSP: ja wygląda mianownik ?
3 − 2x
czy
−3 − 2x ?
19 sie 15:33
uki: 2 opcja
19 sie 15:34
ICSP: | | 3 | |
no to w takim razie pierwsza dziedzina jest dobrze : x ≠ − |
| |
| | 2 | |
| 4x2 − 9 | | (2x−3)(2x+3) | |
| = |
| = .... |
| −3 − 2x | | −(2x+3) | |
19 sie 15:38
uki: | | 4x2−100 | |
To mi weszlo  jeżeli mam |
| z licznikiem wiem co zrobić dziedzina x≠−5 |
| | x2−10x+25 | |
ale mianownik nie wiem jak ruszyć..
19 sie 16:15
ICSP: ska wiesz ze dziedzina x ≠ − 5 ?
19 sie 16:19
uki: Delta?
19 sie 16:27
ICSP: no to skoro policzyłeś/aś delte powinieneś/aś również wiedzieć że :
Trójmian kwadratowy ax
2 + bx + c gdy Δ = 0 można zapisać w postaci a(x − x
0)
2 gdzie x
0 jest
pierwiastkiem

P.S. D : x ≠ 5 a nie −5
19 sie 16:32
ICSP: tak samo można zrobić dla Δ > 0
Trójmian kwadratowy ax2 + bx + c gdy Δ > 0 można zapisać w postaci a(x−x1)(x − x2) gdzie x1
oraz x2 są pierwiastkami.
19 sie 16:35
uki: No tak tak źle Ci napisałem myślę ze ogarne to .:.........
19 sie 16:44
ICSP: ogarniesz bez problemów

To na prawdę jest proste
x
2 − 10x + 25 , a = 1 , b = −10 , c = 25
Δ = 100 − 100 = 0
x
2 − 10x + 25 = (x−5)
2
19 sie 16:51
uki: Ten przykład tak, gorzej z następnymi
19 sie 17:03