Udowodnij , dowody,liczby calkowite;pierwsze
PusioOkrusio : 1) Udowodnij ,ze jesli liczby x i y sa sumami kwadratow dowch liczb calkowitych to takze
liczba xy jest roznica kwadratow dowch liczba calkowitych.
2) Udowodnij ,ze jezeli liczba x jest suma kwadratow dowch liczba calkowitych, to takze liczby
x2 i x4 sa sumami kwadratu dwoch liczb calkowitych
3) Wykaz ,ze jezeli liczba x jest roznica kwadratow dwoch liczb calkowitych, to takze 3x jest
roznica kwadratow dwoch liczb calkowitych
4) Wykaz ,ze dal kazdej liczby calkowitej c liczba 13c + 12c2 + 16c3 tez jest
liczba calkowita
5) n nalezy do N, dla jakich n ulamek n3−n2+2n−1 jest liczba całkowita ?
6) Dla jakich liczb pierwszych p liczby p+10 i p+14 tez sa pierwsze?
7) Udowodnij ,ze jezeli liczby p i 5p2 − 2 sa pierwsze to liczby 5p2 − 4 i 5p2 + 2 tez sa
pierwsze ?
8) Udowodnij ,ze jezeli p jest liczba pierwsza rozna od 5, to liczba p4 z dzielenia przez 5
daje reszte 1.
19 sie 12:05
Piotr 10: Zad.4
Założenie:
c∊C
Dowód:
| 1 | | 1 | | 1 | | 2c+3c2+c3 | | c(2+3c+c2) | | c(c2+2c+c+2) | |
| c+ |
| c2+ |
| c3= |
| = |
| = |
| = |
| 3 | | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | c[c(c+2)+c+2] | | c(c+1)(c+2) | |
= |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
c(c+1)(c+2)⇒ To iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, z których na pewno jedna dzieli się
przez 2, a druga z tych liczb dzieli się przez 3. A więc 2*3=6
c.n.u
19 sie 19:36
lux:
3/ x=a2−b2
3x= 3a2−3b2 = (2a−b)2−(a−2b)2 = k2−t2 . k,t ∊C
zatem liczba 3x − też ma tę własność
19 sie 22:42
zet:
zad 1) ..... "to także liczba xy jest sumą kwadratów dwóch liczb całkowitych"
x=a2+b2 i y=c2+d2 , a,b,c,d ∊C
xy=(a2+b2)(c2+d2)
xy= a2c2+a2d2+b2c2+b2d2 +2abcd −2abcd
xy= (ac+bd)2+(ad−bc)2= k2+m2 , k,m∊C
c.n.d
20 sie 12:51