Proszę o rozwiązania
HallooN:
1.Indukcyjnie udowodnij, że 13|5*6n+8*32n
2.Udowodnij że 7x+11y=n, n>=60
3.całkowite rozwiązania równania (7x+11y=5)
4.rekurencja jednorodna za pomocą funkcji tworzącej (a0=1, a1=4, an−7an−1+12an−2=0)
5.rekurencja niejednorodna (a0=0, a1=−5, an=−3an−1+28an−2 +48 dla n>=2)
6.kongruencja (dwa przykłady) a) 21x=6(mod43) b) 63x=18(mod129)
7. Za pomocą algorytmu rosyjskich chłopów obliczyć iloczyn dwóch liczb (431*35) oraz za pomocą
szybkiego potęgowania liczb wyznaczyć 10819 mod 97
8. Trz przykłady na wykorzystanie wzoru "n+k−1" nad "k−1"
9.Wykaż, że k(n nad k) = n(n−1 nad k−1)
10. Wyliczyć fi z 100, następnie obliczyć 472013
13. Narysować grafy a) hamiltonowski i eulerowski b)eulerowski i nie hamiltonowski c) nie
eulerowski ale hamiltonowski d) nie eulerowski i nie hamiltonowski
19 sie 11:57
Janek191:
z.1
13 I 5*6n + 8*32n
1) Dla n = 1 mamy 5*6 + 8*32 = 30 + 256 = 286 = 13*22
Jest ok.
2) Zakładam prawdziwość dla n
13 I 5*6n + 8*32n czyli 5*6n + 8*32n = 13 k ⇒ 8*32n = 13 k − 5*6n ;
k − liczba całkowita
Mam wykazać, że z prawdziwości dla n wynika prawdziwość dla n + 1
5*6n + 1 + 8*32n + 1 = 5*6*6n + 8*32*32n =
= 5*6*6n + 32*[ 13 k − 5*6n ] = 5*6*6n + 32*13 k − 32*5*6n =
= 5*6n *[ 6 − 32] + 13*32 k = − 26*5*6n + 13*32 k = 13*[ 32 k − 10*6n ]
Z 1) i 2) na mocy indukcji matematycznej wynika, że 13 I 5*6n + 8*32n dla dowolnej n∊ N
19 sie 12:29
Janek191:
z.9
zatem
| | n ! | | ( n − 1) ! | |
k* |
| = n* |
| |
| | ( n − k) ! * k ! | | [ ( n − 1) − ( k − 1)] ! * ( k − 1) ! | |
| k* ( n − k + 1) * ... * n | | n* ( n − 1) ! | |
| = |
| |
| k ! | | ( n − k) ! * ( k − 1) ! | |
| ( n − k + 1) * ... * n | | ( n − k + 1)* ....*( n −1)*n | |
| = |
| |
| ( k − 1) ! | | ( k − 1) ! | |
L = P
ckd.
20 sie 17:05
M.: zad.3
7x+11y=5
(7,11) = 1
7*(−3)+11*2=1 / *5
7*(−15) + 11*10=5
x
0=(−15) + 11/1*t = −15 + 11t
y
0=10 − 7/1*t=10− 7t.
Wydaje mi sie,ze tak to powinno byc,ale glowy nie dam ,wiec jesli ktos bylby na tyle miły i to
sprawdził to byłoby fajnie

.
4 wrz 18:25