POCHODNE.
minime: Bardzo proszę o pomoc/sprawdzenie...
Badanie wypukłości:
f(x)=e
2x+3(x
2−x+
12)
dochodzę do równiania y'' = 0
4xe
2x+3(1+x)=0
1+x=0
x=−1
4xe
2x+3=0
x=0
tylko nie wiem co z tym "e"
19 sie 11:32
wredulus_pospolitus:
e
jakiejkolwiek potęgi >0
19 sie 11:37
wredulus_pospolitus:
natomiast pochodna źle wyliczona
19 sie 11:38
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
nie ... sorki ... dobrze ... tam jest |
| |
| | 2 | |
19 sie 11:39
ICSP: a jaki jest zbiór wartości funkcji f(x) = e
x
19 sie 11:39
minime: jak to źle? wynik się zgadza z wynikiem na wolframalpha...
tylko tam zamiast 4xe2x+3(1+x)
jest zapis 4e2x+3x(x+1)
19 sie 11:42
minime: ale mam opóźnienie

skoro dobrze to okej.
19 sie 11:43
minime: f(x)=ex Df ∊ x∊R ?
19 sie 11:45
ZKS:
Odróżniasz dziedzinę od zbioru wartości?
19 sie 11:46
minime: nie
19 sie 12:37
minime: f(x)∪ dla x∊(−∞,−1)∪(0,∞)
f(x)∩ dla x∊(−1,0)
dobrze? taki mi wyszedł wynik
19 sie 13:26