Opisz za pomocą nierówności zakreskowaną część płaszczyzny.
Jest mi ktoś wstanie to wytłumaczyć?
Podam jeszcze współrzędne punktów:
A=(−2,3)
B=(−2,−4)
C=(3,−4)
odcinek BC na jakiej prostej leży
na prostej y=−4
odcinek AB na jakiej prostej leży
na prostej x=−2
odcinek AC na jakiej prostej leży
na prostej (oblicz sobie
)
a teraz patrz rysunek
już wiesz jakie nierówności należy wybrać aby powstał trójkąt (bez boków
)
A=(−2,3)
B=(−2,−4)
C=(3,−4)
Prosta AB:
x=−2
Punkty na prawo od tej prostej :x>−2
Prosta BC:
y=−4
Punkty powyżej od tej prostej :y>−4
Prosta AC:
y=ax+b
3=−2a+b
−4=3a+b odejmuję stronami, 7=−5a⇔
| −7 | ||
a= | ||
| 5 |
| −7 | 1 | |||
3=−2* | +b⇔b= | |||
| 5 | 5 |
| −7 | 1 | |||
y= | x+ | |||
| 5 | 5 |
| −7 | 1 | |||
Punkty poniżej tej prostej: y< | x+ | |||
| 5 | 5 |
| −7 | 1 | |||
y< | x+ | i x>−2 i y>−4 | ||
| 5 | 5 |