pochodna
minime: jak policzycie taką pochodną?
e2x+3(x2−x+12) ?
Mi wychodzi wynik który się nie zgadza z tym na wolframalpha i nie wiem gdzie robię błąd...
19 sie 10:38
TOmek: | | 1 | | 1 | |
(e2x+3)'(x2−x+ |
| )+(e2x+3)(x2−x+ |
| )'= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
e2x+3(x+3)'(x2−x+ |
| )+(e2x+3)(2x−1)=... |
| | 2 | |
19 sie 10:57
Janek191:
f(x) = e2x + 3 ( x2 − x + 12)
więc z wzoru na pochodną iloczynu dwóch funkcji mamy
f'(x) = [ e2x + 3]' *( x2 − x + 12) + e2x + 3 * [ x2 − x + 12]' =
= 2*e2x +3 *(x2 − x + 12) + e2x + 3 * ( 2x − 1) =
= e2x + 3 *[ 2 x2 − 2x + 1 + 2x − 1] = 2 x2 * e2x + 3
19 sie 11:01
Patryk: 2 zapomniałeś
19 sie 11:02
Patryk: TOmek
19 sie 11:02
Janek191:
@Tomek − zgubiłeś 2
( 2x + 3) ' a nie ( x + 3) '
19 sie 11:04
pigor: ...,
f '(x)= ... = e2x+3*2x(x2−x+12)+e2x+3*(2x−1)=e2x+3(2x3−2x2+3x−1) .
19 sie 11:06
pigor: ..tak , mam źle

nie wiem co tam u mnie robi przy dwójce x

, przepraszam.
19 sie 11:07
minime: Dobry wynik to 2x
2e
2x+3
Nie wiem czemu cały czas mi wychodziło 4xe
2x+3 ... już się biorę za analizę wyniku. Dzieki
19 sie 11:15
minime: aha już wiem czemu... zły wzór na mnożenie pochodnych zastosowałam. Dzieki za pomoc
19 sie 11:16