,rownania kwadratowe
patryk: Witam potrzebuje pomocy.Oblicz długości środkowych w trojkącie równoramiennym prostokątnym,
którego postawa ma długość 8.
wiem tyle iż rozwiazanie wynosi: 4, 2√10, 2√10
18 sie 22:16
5-latek: Proponuje na poczatek abys zrobil rysunek
Bedziesz musial tutaj wydaje mi sie dwa przypadki
1. gdy podstawa o dlugosci 8 cm jest przyprostokatna
2. Gdy podstawa o dlugosci 8 cm jest przeciwprostokatna i wyliczyc z Pitagorasa przyprostokatne
Wiec rusunek i z rysunku duzo zobaczysz
18 sie 22:36
patryk: okej dzieki
18 sie 22:41
Mila:
18 sie 23:19
Mila: a
2+a
2=8
2
2a
2=64
a
2=32
a=
√32=
√16*2=4
√2
|CD|=4
|AE|=|BF|
|AE|
2=32+(2
√2)
2=32+4*2
|AE|
2=32+8=40
|AE|=
√40=
√4*10=2
√10
18 sie 23:54