ok?
Żaneta: dobrze to zrobiłam ?
układ równań metoda przeciwnych współczynnikow :
| ⎧ | 3x+2y=9/*3 | |
| ⎩ | −4x+3y=−29/*2 |
|
x= −31
3*(−31)+2y=9
−93+2y=9
2y=93+9
2y=102/ :2
y=52
18 sie 22:04
lełoś :
podstaw sobie za x i y Twoje wyniki i zobacz ?
trudne nie
18 sie 22:07
5-latek: Zle zrobilas
jesli to zrobilas dla y to albo 1 rownanie mnozysz przez −3 zeby dostac −6y a drugie przez 2
zeby dostac 6y
lub 1 rownanie przez 3 a drugie przez−2
sama nazwa wwskazuje ze mamy miec przeciwne wspolczynniki czyli w naszym przykladzie 6y i −6y
18 sie 22:09
zm:
3x+2y=9 /*3
−4x+3y= −29/*(−2)
9x+6y=27
8x−6y=58
−−−−−−−−−−−
| | 9−3x | |
17x = 85 ⇒ x=........ to z pierwszego równania y= |
| =... |
| | 2 | |
odp x= 5 i y=−3
18 sie 22:10
zm:
Spr. 1/ 3*5 +2*(−3)=.........
2/ −4*5+3*(−3)=........
18 sie 22:12
5-latek:
18 sie 22:13
Żaneta: ok wyszło..
na samym poczatku zle zrobiłam....
18 sie 22:26
5-latek: Rownie dobrze moglas pokombinowac ze wspolczynnikami przy x
18 sie 22:38