Funkcja
Ona_18: Wykres funkcji f(x)= −2x przesunięto o jedną jednostkę w lewo wzdłuż osi x i o trzy
jednostki w górę wzdłuż osi y.
a) sporządź wykres tej funkcji
b) podaj wzór tej funkcji w postaci f(x)= ax+bcx+d
c) wyznacz miejsce zerowe tej funkcji
25 wrz 15:57
natalia: ax + b = xc − d
1 paź 19:15
aga: wiesz chyba jak wygląda wykres funkcji f(x) = x. wydaje mi się że trzeba się przyjrzec sie temu
wykresowi a potem sporządzić odpowiednie przeształcenia i narysować wykres −2/x. jedna
jednostka w lewo wzdłuż osi x to translacja T (−2, 0) A O TRZY jednostki w góre to tranlacja
T(0,3)
miejsce zerowe to argument dla którego funkcja przyjmuje wartość zero więc jak juz dojdziesz do
wzoru funkcji to będzie musiał on się ównać zero.
1 paź 19:21