oblicz pole i obwod prostokata.funkcja kwadratowa
patryk: Przekątna prostokąta ma długość 10, a obwód każdego z trójkątów, powstałych przez podział
prostokąta, równa się 24. Oblicz obwód i pole tego prostokąta.
18 sie 21:36
ICSP: P = 48
Obw = 28
18 sie 21:38
zm:
tylko jeszcze P=48 [j2] i obwód : L=28 [j]
18 sie 21:42
ICSP: Owszem

Mój błąd
18 sie 21:43
patryk: dziekuej al chcialabym rozwiazanie a nie tylko odp
18 sie 21:49
zm:

a+b+10 =24 ⇒ a+b=14 to Ob= 2(a+b)=.....
a
2+b
2= 10
2=100
(a+b)
2−2ab= 100 ⇒ 2ab=2P= 14
2−100 ⇒ P=.....
18 sie 21:56
lełoś : a można skorzystać z trójkątów 30,60,90 ?
18 sie 21:57
Aga1.: Nie, bo nie masz podanych kątów, ani nie możesz wnioskować,że one takie są.
18 sie 22:00
lełoś : ok dziękuję
18 sie 22:01
patryk: DZIEKI!
18 sie 22:02