Wyznaczniki
humanista23: Rozwiąż za pomocą wyznaczników układ
4x+8y= −7
5x+3y=12
Wyszło mi, że W= −28
Wx= −117
Wy= 83
zatem x i y wyszły liczby po przecinku,więc chyba gdzieś jest błąd
Zgadza się?
18 sie 20:50
Piotr 10: Zgadza się
18 sie 20:55
Piotr 10: Tzn. błędu nie ma w wyznaczeniu W , W
x i W
y
18 sie 20:56
humanista23: To znaczy,że jest błąd w podanym przykładzie?
18 sie 20:58
Piotr 10: A czemu tak myślisz? Przecież x i y możesz zapisać za pomocą ułamka zwykłego. Nie muszą Ci w
każdym zadaniu wychodzić ''ładne liczby''
18 sie 21:00
bezendu:
sprawdź potem metodą przeciwnych współczynników czy masz takie same wyniki
18 sie 21:01
humanista23: Dzięki wielkie za pomoc !
18 sie 21:01
5-latek: Nie gniewaj sie ale dobrze napisales humanista . To juz nie go wyjsc liczby po przecinku
bo zaraz blad ?Musza caly czas byc ladne
Policzmy W4*3−8*5=−28 Wx= −7*3−8*12=−21−96=−117 Wy=4*12−(−7)*5=83
Wiec masz dobrzez wyliczne wyznaczniki
18 sie 21:03
humanista23: Po prostu nie byłem pewny dlatego napisałem
18 sie 21:06
5-latek:
18 sie 21:27
18 sie 21:35