Czy szereg jest zbieżny/rozbieżny
Skuska: ∑ 1/√n4 + 1
∑ √n−1/n+1
Gdzie n = 1
18 sie 19:16
Skuska: W drugim przykładzie skorzystałem z kryterium porównawczego i wyszło mi że jest rozbieżny. Lim
wyszedł 1/√2. Może ktoś to potwierdzić i pomóc w pierwszym przykładzie?
18 sie 19:52
ICSP: W drugim przykładzie nie jest spełniony warunek rozbieżny − szereg na 100% jest rozbieżny
pierwszy przykład :
| | 1 | | 1 | |
Z kryterium porównawczego oraz z rozbieżność ∑ |
| wynika rozbieżność ∑ |
| . |
| | n2 | | √n4+1 | |
18 sie 19:55
ICSP: nie jest spełniony warunek konieczny − szereg na 100% jest rozbieżny
18 sie 19:56
ICSP: oj chyba poplątałem troszeczkę

otóż
| 1 | | 1 | | 1 | |
| > |
| = |
| zachodzi dla n = 2 |
| √n4 + 1 | | √n4 + n4 | | n2 * 4√2 | |
| | 1 | |
I teraz oszacowanie jest prawidłowe. Ponieważ ∑n=2 |
| jest rozbieżny to |
| | n2 * 4√2 | |
| | 1 | |
również ∑n=1 |
| musi być rozbieżny |
| | √n4 + 1 | |
18 sie 20:04
Skuska: No mi właśnie też coś nie pasowało bo przy rozbieżności trzeba porównać mniejszą liczbę

Dzięki za pomoc. A ten pierwiastek na końcu nie powinien być stopnia drugiego, a nie
czwartego?
18 sie 20:09
ICSP: Oczywiście ze powinien
18 sie 20:10
colo: Ola ola, pierwszy szereg jest ZBIEŻNY.(∑1/n
2−jest zbieżny−jako szereg harmoniczny rzędu 2)

!
18 sie 22:03