Sprawdzam
5-latek: bezendu
Jak idzie z geometria ? czy sledzisz te zadania z ciagami dla Piotr10
18 sie 17:18
bezendu:
Witaj
5−latek planimetria coraz lepiej. Nie ma porównania z tym co było na początku a co
jest teraz, ale jeszcze długa droga

A zadania przeglądałem
18 sie 17:25
5-latek: jak zadania z ciagow. Podobaly sie ?
To teraz dla Ciebie z planimetrii
Wyznacz dlugosc srodkowej trojkata ABC o bokach a b i c poprowadzonej z wierzcholka A
18 sie 18:04
bezendu:
podobały się
18 sie 18:07
bezendu:
z twierdzenia cosinusów ?
18 sie 18:14
18 sie 18:58
18 sie 18:59
bezendu:
i
Eta rozwiązała
18 sie 18:59
zm:

?
18 sie 19:01
bezendu: Dobrze wiemy, że to Ty
Eta
18 sie 19:03
Piotr 10: bezendu masz coś ode mnie

W okrąg o promieniu długości 10 wpisano czworokąt ABCD w taki sposób, że przekątna AC jest
średnicą tego okręgu i tworzy z bokiem AB kąt 45
0, a z bokiem AD kąt 30
0. Oblicz długość
przekątnej BD tego czworokąta oraz jego pole.
18 sie 19:12
bezendu:
Piotr nie prosiłem o zadanie ale jak już napisałeś, to trzeba zrobić
18 sie 19:15
Piotr 10: 
pamiętam te zadanie, musisz zauważyć pewną rzecz i będzie z górki
18 sie 19:17
bezendu:
to będą dwa trójkąty prostokątne skoro przeciwprostokątna opiera się na średnicy ?
18 sie 19:19
Piotr 10: Tak ten czworokąt będzie składał się z dwóch trójkątów prostokątnych

i po zadanku już
18 sie 19:21
zm:
1/ dwa trójkąty prostokątne P=
2/ tw. Ptolemeusza |BD|=
18 sie 19:21
bezendu:

AC=10
AB=5
√2
AC=5
√2
P=25
2x=10
x=5
2y=10
√3
y=5
√3
ok ?
18 sie 19:32
Piotr 10: AC nie powinno równać się 20 przypadkiem

?
18 sie 19:35
bezendu: a no zaraz będzie korekta ale dla AC=10 dobrze policzyłem ?
18 sie 19:42
zm:

z tw. Ptolemeusza : |AC|*|BD|= |AD|*|BC|+|AB|*|DC|
|BD|=
18 sie 19:42
tim: Ktoś tu chyba ucieka.
18 sie 19:44
Piotr 10: Policz, gdy AC=20 i wtedy sprawdzę
18 sie 19:48
bezendu:
Rysunek tak jak post 19:32
AC=20
AB=10√2
BC=10√2
PABC=100 j2
x=10
y=10√3
PADC=50√3 j2
P=50(2+√3)j2
18 sie 19:52
bezendu:
tim
18 sie 19:53
Piotr 10: Tak teraz zgadza się

. Jeszcze przekątna BD została do policzenia
18 sie 19:56
asdf: bezendu, z takim wsparciem to matura rozszerzona na 100% w Twoich rekach
18 sie 19:58
bezendu:
20|BD|=10
√3*10
√2+10
√2*10
20|BD|=100
√6+100
√2
| | 100(√6+√2) | |
|BD|= |
| =5(√6+√2) |
| | 20 | |
18 sie 20:00
Piotr 10: A inny sposób

?
18 sie 20:01
bezendu: na policzenie |BD| ?
18 sie 20:03
Piotr 10: Tak
18 sie 20:04
zm:
|BD|= 5√2(1+√3) [j]
18 sie 20:04
bezendu:
Nie mam pomysłu na razie
18 sie 20:06
Piotr 10: Na samym początku w tym poście wspomniałeś coś o tym

− taka podpowiedź
18 sie 20:08
bezendu: trójkąt prostokątny
18 sie 20:09
Piotr 10: A nie twierdzenie cosinusów?
18 sie 20:10
bezendu: a o to Ci chodzi to też by się dało chyba
18 sie 20:14
Piotr 10: Na pewno by się dało

. Tylko byś musiał wyliczyć ile to jest cos75
0 
. np.
| | √3 | | √2 | | 1 | | √2 | |
cos(300+450)=cos300*cos450−sin300*sin450= |
| * |
| − |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
18 sie 20:45
5-latek: Masz jeszce dwa ode mnie .i na razie starczy.

jesli przez s
1,s
2 s
3 oznaczymy dlugosci srodkowych trojkata a prze a b ic dlugosci bokow
trojkata to wykaz z e w dowolnym trojkacie zachodzi zwiazek
| | s12+s22+s32 | | 3 | |
|
| = |
| |
| | a2+b2+c2 | | 4 | |
Zadanie nr2 dla rozluznienia . Czy istnieje trojkat prostokatnyz katem ostrym 30stopni ktorego
dlugosci bokow sa liczbami naturalnymi
18 sie 20:47
bezendu:
OK

dziękuje za zadanie
18 sie 20:48
bezendu:
5−latek już miałem iść

2)
istnieje taki trójkąt
18 sie 20:50
Piotr 10: Chyba nie istnieje taki trójkąt prostokątny, ale tak na szybko mi się zdaję
18 sie 20:52
zm:

a∊N+
Wniosek ................
18 sie 21:02
bezendu: nie istnieje
18 sie 21:03
zm:
18 sie 21:03
Piotr 10: Właśnie to od razu przyszło do głowy, że jeżeli jest trójkąt prostokątny i miara kąta ostrego
to 300 to jedna przyprostokątna przeciwległa do kąta alfa wynosi a, a więc
przeciwprostokątna będzie 2a. A drugą przyprostokątna z tw.Pitagorasa wyjdzie, że równa się
a√3
18 sie 21:05
bezendu: I co zm to może nie
Eta a w którymś poście bardzo się dziwiłaś
18 sie 21:05
zm:

?
18 sie 21:07
18 sie 21:09
5-latek: bezendu to usmiales sie troche przy tym zadaniu?
18 sie 21:10
bezendu: nawet się nie zastanawiałem tylko napisałem że jest

a tym czasem już muszę uciekać

dziękuje za zainteresowanie z Twojej strony
18 sie 21:13