proste
Drut: Jak jest położona prosta m wzgledem prostej l, jesli obraz m1 prostej w powinowactwie
prostokątnym o osi l i skali k, k ≠ 0 i IkI ≠ 1 :
a) jest równoległy do prostej m i nie pokrywa się z prostą m
b) pokrywa się z prostą m?
proszę o odpowiedź z wytłumaczeniem bądź nakierowanie
18 sie 16:31
wredulus_pospolitus:

b)
skoro obraz prostej m pokrywa się z tą prostą ... to znaczy, że oś symetrii (czyli prosta l)
albo jest prostopadła do prostej m ... albo równoległa

(tylko dla jakiej skali wtedy

no
właśnie ... dla skali k=1)
więc jaka odpowiedź

a)
równoległa do prostej m
dlaczego nie może być 'pod kątem' prosta l względem prostej m

załóżmy, że prosta 'm' jest pod kątem 45
o, wtedy (patrz rysunek), natomiast skala k=2
jak widzisz, kąt nachylenia m
1 względem prostej l będzie inny (musi być inny − bo 'miejsce
przecięcia' się m
1 z l będzie taki sam co przecięcia się m z l .... natomiast odległości
innych punkty prostych będą inne <chyba że skala k=−1 ... ale wtedy także nie masz
równoległych)
18 sie 17:48
Drut: niestety muszę się przyznać, że to zadanie nadal do mnie nie trafia
18 sie 20:34
zm:

Z def. powinowactwa prostokątnego o osi " l"
→ →
PA
' = k*PA , tu na rys. k≠0 i |k|≠1
18 sie 21:26
zm:

a) z treści zad. obraz czyli prosta
m' nie pokrywa się z prostą "l" bo k≠0 i |k|
≠1
odp: to prosta
m ∥ l
18 sie 21:32