matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Problem
Piotr 10:
Witam. Czy da się przekształcić taki ułamek
(1−q
n
)
2
(1−q)
2
q
n
do postaci takiej
?
q
1
18 sie 15:46
irena_1:
1−q
n
=(1−q)(1+q+q
2
+...+q
n−1
)
(1−q
n
)
2
1−q
n
=(
)
2
=(1+q+q
2
+...+q
n−1
)
2
(1−q)
2
1−q
18 sie 16:01
Piotr 10:
irena
1
widzę tutaj dalej sumę na ciąg geometryczny, czy po dalszym przekształceniu wyjdzie
q
n
?
q
1
18 sie 16:10