rownania wielomianowe
uki: Rozwiaz równania :
(X
2+x)
4−1=0
Nie rozumiem jak to rozłożyć czy obliczyć
18 sie 11:01
ICSP: (x
2 + x)
4 − 1 = 0
[(x
2 + x)
2]
2 − 1
2 = 0
teraz już coś widzisz ?
18 sie 11:02
uki: (x
2−x+1)(x
2+x+1)

? I delte?
18 sie 11:07
ICSP: zgubiłeś drugi kwadrat

we wzorze a
2 − b
2 = (a−b)(a+b) masz :
a = (x
2 + x)
2
b = 1
[(x
2 + x)
2]
2 − 1 = [(x
2 + x)
2 − 1][(x
2 + x)
2 + 1] =
=(x
2 + x + 1)(x
2 + x −1)[(x
2 + x)
2 + 1]
18 sie 11:12
uki: Czyli następnie wystarczy dac delte i dobę z tego co widzę ?e
18 sie 11:18
uki: I done miało być.
18 sie 11:20
ICSP: teraz dla dwóch pierwszych nawiasów delta. Dla ostatniego komentarz dlaczego nie ma rozwiązania
:
18 sie 11:22
uki: Zgadza mi się dzięki serdeczne
18 sie 11:24
uki: Azczerze to nie mam pojęcia dlaczego
18 sie 11:26
ICSP: a dlaczego a2 + 1 = 0 jest równaniem sprzecznym ?
18 sie 11:31
uki: Już rozumiem

dzieki wielkie .
Lecz co mam począć z tym? (X
2+2x)
2−x
2=0. początek taki sam jak we wcześniejszym a
następnie wyciągnąć x przed nawias i delta czy inaczej?:0
18 sie 11:44
ICSP: a co tam Ci później wychodzi ?
18 sie 11:48
uki: W tym problem że ujemna delta NIC
18 sie 11:51
ICSP: Widocznie musiałeś coś źle przekształcić.
Napisz co otrzymałeś.
18 sie 11:56
zm:
a4−1=0 → a4=1 → a=1 lub a=−1
podobnie: (x2+x)4−1=0 → x2+x=1 lub x2+x= −1
a to już możesz dokończyć sam/a
18 sie 12:02
zm:
a2−b2= (a−b)(a+b)
podobnie
(x2+2x)2−x2=0 a= x2+2x , b= x
(x2+x)(x2+3x)=0
x(x+1)*x(x+3)=0
potrafisz teraz dokończyć?
18 sie 12:08
uki: tak potrafie dokonczyc, zgadza mi sie z odp i na dodatek to rozumiem

@ICSP pokrecilem to za bardzo chyba
18 sie 12:20
uki: wszystkie mi wyszly heheehe

dzieki serdeczne

na pewno sie odezwe jeszcze
18 sie 12:27
uki: Szybciej niz myslalem :
x3 + x − 2 = 0
dalem x przed nawias i wyszlo x(x2 +2) −2= 0
to wiadome ze sprzeczne a odpowedz jest 1
i wskazowka x=−x +2x tylko skad to sie wzielo ? :C
18 sie 12:35
zm:
x3−x +2x−2=0
x(x2−1)+2(x−1)=0
x(x−1)(x+1)+2(x−1)=0
(x−1)[x(x+1)+2]=0
teraz już sam dokończ
18 sie 12:38
Aga1.: Taka równość zachodzi ( wskazówka jest po to by z niej skorzystać ).
Zamiast x wpisz −x+2x
x3−x+2x−2=0 i teraz możesz grupować wyrazy
18 sie 12:40
zm: No chyba jasne ,że −x+2x=x
stąd wskazówka x= −x+2x
18 sie 12:40
uki: poprawnie

dzieki serdeczne
18 sie 12:42
uki: teraz to ja mam jeszcze jasniej

jestescie wielcy ! :3
18 sie 12:43
uki: 2x4 − 13 x2 +6 =0
szczerze to ten przyklad nie umiem zrobic od samego poczatku :<
18 sie 12:58
uki: cos bylo ze mozna podstawic pod x
2 =t i wyliczyc delte z tego co widze
18 sie 13:03
uki: tylko nie wiem co zrobic tym T=1/2 t = 6 :<
18 sie 13:06
18 sie 13:15
uki: skumalem sie po czasie
18 sie 13:19
zm:
2x4−12x2−x2+6=0
2x2(x2−6) −(x2−6)=0
(x2−6)(2x2−1)=0
....................
18 sie 13:57
uki: Nie zauważyłem tej możliwości.
2x3+7x2+7x+2=0
Wiem że można było to zrobić ze 7 2 były koło siebie i leciało się z grupowaniem ma ktoś jakiś
pomysł ?:¦
18 sie 15:40
ICSP: dodawanie jest przemienne zatem możesz to równanie zapisać w postaci :
2x3 + 2 + 7x2 + 7x = 0
18 sie 15:43
uki: I później na szescian i w domciu?
18 sie 15:49
ICSP: co rozumiesz przez określenie " na sześcian" ?
18 sie 15:51
uki: A
3+b
3=.... Udało mi się dzięki
18 sie 15:55
uki: Z
x4x
3−13x
2−13x+4=0, mi sie wydaje że wszystko zrobiłem dobrze ale jakas dziwna delta.wychodzi

końcówka to (x+1)(4x
2−21x+4)=0. Mógłby ktoś to sprawdzić ?
18 sie 16:14
Piotr 10: (x+1)(4x2−17x+4) tak powinno być
18 sie 16:17
uki: Pomylilem się w podejmowaniu −,− dzięki.
18 sie 16:23