rozłóż wielomian na czynniki
kamcia: Pomocy! nie potrafie dokończyć tego przykładu:
−6x4 + 8x3 − 3x2 +4x=
(−6x4 + 8x3)− (3x2 +4x)=
2x2(−3x+4x) −x(3x +4)=.......i co dalej?
18 sie 09:34
wredulus_pospolitus:
po pierwsze −−− BŁĘDY BŁĘDY I JESZCZE RAZ BŁĘDU
1) Pierwszy nawias −−− wyciągasz 2x2 to co zostaje w nawiasie
2) Drugi nawias −−− robisz nawias z −3x2 + 4x <−−− dwa różne znaki .... a po wrzuceniu do
nawiasu mają tego samego znaku ... jakim cudem
a*b − c*b = (a−c)*b
poprzez analogię
18 sie 09:56
Aga1.: Powinno być
(−6x4+8x3)−(3x2−4x)=−2x3(3x−4)−x(3x−4)=