Analiza matematyczna od podstaw
Lazlo: Witajcie. W październiku zaczynam studia techniczne a teraz wróciłem z pracy i mam miesiąc
wolnego czasu. Postanowiłem, że przynajmniej spróbuję zrobić coś pożytecznego i ruszę analizę
matematyczną. Możecie polecić jakieś lektury/książki które pomogłoby mi w starcie na studiach
? Chciałbym się trochę oswoić z tym materiałem

. Co sądzicie o książce "Podstawy analizy
matematycznej" wydawnictwa PWN? Nim stracę wiarę jak przed maturą rozszerzoną za sprawą nie
podnoszących na duchu komentarzy "że się nie da" (zaczałem naukę miesiąc wcześniej i
poprawiłem wynik w porównaniu z próbną o 60% i podstawę z ledwo zdanej na prawie full − więc
się da) to proszę o polecenie mi czegoś. Z góry dzięki
18 sie 01:40
fx: Da się

.
Czasu wiele nie ma ale warto spróbować. Proponuję zapoznać się z grubsza z podstawowymi
zagadnieniami. Mam na myśli:
1. Liczby zespolone
2. Wyznaczniki.
3. Granica
4. Pochodna
Moje sugestie:
Ad. 1. Interpretacja geometryczna, działania na liczbach zespolonych w postaci kartezjańskiej,
postać trygonometryczna, potęgowanie i pierwiastkowanie (wzór de Moivre). Tutaj niezbędne
będzie zapamiętanie wartości funkcji sin x i cos x dla typowych kątów (π/2, π/3, π/4, π/6)
oraz znaków tych dwóch funkcji w ćwiartkach układu współrzędnych − jeśli tego nie znasz to się
tego naucz, bardzo się przyda. Proponuję zrobić kilka zadań aby idąc na studia już mieć pewne
obeznanie z tym tematem − dużo nie trzeba, wszakże będziesz miał to na wykładach i
ćwiczeniach. Ostatnia uwaga odnosi się również do pozostałych podpunktów.
Ad. 2. Przede wszystkim metoda Sarrusa i operacje elementarne na wierszach i kolumnach
wyznacznika. Rozwinięcie Laplace. Wyznaczniki wymagają sprawności rachunkowej − łatwo się
pomylić w prostych rachunkach.
Ad. 3. Postaraj się chociaż intuicyjnie zrozumieć pojęcie granicy. Metoda wyciągania przed
nawias i mnożenia przez sprzężenie − na początek moim zdaniem wystarczy. Zapoznaj się z
logarytmem o podstawie e (logarytm naturalny).
Ad. 4. Podstawowe wzory na pochodne.
Jeżeli zapoznasz się z tymi zagadnieniami i będziesz potrafił operować na liczbach zespolonych
(działania, postać trygonometryczna, potęgi), liczyć proste granice i pochodne ze wzorów to
masz dobry start z matematyki na każdej uczelni technicznej.
Pozdrawiam
18 sie 02:18
fx: Matematyka dla wyższych szkół technicznych, Dziubiński − bardzo przystępny podręcznik ze sporą
ilością prostych przykładów. Moim zdaniem doba książka dla osoby takiej jak Ty.
Matematyka dla studiów technicznych, Tarnawski − przyjemne opracowanie praktycznie całości
zagadnień z jakimi ma kontakt inżynier, jednak nieco bardziej formalny niż pierwsza pozycja.
Przydatne mogą być również wszelkie starsze podręczniki do szkół średnich (lata '90, '80) −
znajdziesz tam przystępnie opracowane pojęcia granicy, ciągłości funkcji, pochodnej.
18 sie 02:26
5-latek: czescfx Pozno juz ale zamowilem te 3 tomy Otto i zbor zadan Minorskiego.
Ponadto ma jeszcze Zaporozca . Mam jeszce cz 1 krysicki i wlodarski
czy zamowic jeszce dziubinskiego ewentualnie ?
18 sie 02:38
fx: Cześć, moim zdaniem to co masz wystarczy Tobie w zupełności.
Zbiór Minorskiego jest fajny bo jest sporo zadań, które pozwalają uzyskać sprawność rachunkową.
Zaporożec to w ogóle klasyk i cud moim zdaniem

.
18 sie 22:18
5-latek: Czesc. dziekuje . Mam jeszce oczywiscie stare podreczniki z lat 70 do technikum 5−letniego (bo
to moje lata nauki) −w lutym je zakupilem na allegro> Wiec tak jak piszesz wystarczy.
dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam
18 sie 22:44
asdf: W zupełności wystarczy na dobry start (badanie funkcji, pochodne i całki):
http://www.youtube.com/watch?v=HrFV1NjGP-Y
Nie trzeba znac na pamiec wartosci trygonometrycznych dla π/2, π/3,π/(...), u mnie na 3
wykladowcow z matematyki, zaden nie wymagal ich pamietania, wystarczylo umiec sobie narysowac
te funkcje i odczytac z wykresu lub miec ze sobą karteczke z wartosciami
19 sie 11:30
5-latek: asdf Mam to zapisane . tam jest 90 odcinkow. W razie potrzeby to strace 50zl na paliwo i
pojade do P. doktora zapytac sie o to czego nie rozumien. Mam okolo 60km do Wroclawia
19 sie 16:47
fx: asdf − nie jest to wymagane ale zdecydowanie ułatwia pracę z postacią trygonometryczną liczby
zespolonej i szeregiem typowych zadań z innych tematów. Poza tym wystarczy zauważyć pewną
prawidłowość:
odpowiednio dla φ = {0, π/6, π/4, π/3, π/2}
sin φ {
√0/2
√1/2
√2/2
√3/2
√4/2}
cos φ {
√4/2
√3/2
√2/2
√1/2
√0/2}
Wystarcz zapamiętać, w którym przypadku jedziemy od 1 pod pierwiastkiem... Ale skoro ktoś woli
rysować sobie wykresy za każdym razem gdy będzie pracował m.in. na postaci trygonometrycznej
liczby zespolonej − jego wola

.
27 sie 20:48
5-latek: Czesc
fx . Ksiazki Otto i zbior minorskiego juz mam w domu
Teraz tylko checi do nauki

. Pozdrawiam
27 sie 23:22
Lazlo: Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, nie spodziewałem się aż tak szybkiego odzewu i tutaj nie
zaglądałem. Jeszcze raz dzięki.
28 sie 01:08
fx: Cześć 5−latek − zapału życzę

.
Przy okazji − pisałeś, że nabyłeś trzy tomy. Czy będziesz miały, podać zagadnienia jakie w III
tomie zostały poruszone? Tytuły rozdziałów mam na myśli − będę wdzięczny

.
Pozdrawiam również.
28 sie 19:27
5-latek: czesc
fx . przepraszam ze tak pozno odpisuje ale dopiero wrocilem z pracy .
Oczywiscie ze podam
Tom 3 .
Rozdzial XII− Rachunek calkowy funkcji wielu zmiennych
Rozdzial XIII− Elementy teorii pola
ROzdzialXIV− Ciagi i szeregi
Rozdzial XV− Rownania rozniczkowe zwyczajne
Rozdzial XVI− Funkcje analityczne
Rozdzial XVII−Przeksztalcenie Laplacea
Rozdzial XVIII− Elementy rachunku prawdobodobienstwa. Tom 3 ma stron 328
Jesli bedzuiesz potrzebowal zeby CI zpisac ktorys rozdzial co dokladnie w nim jest to prosze
pisz
28 sie 23:10
29 sie 00:22
fx: Dzięki za informacje 5−latek. Przy okazji gdy będziesz miał sposobność − bądź miły sprawdzić w
indeksie czy pojawia się nazwisko Helmholtza. Ciekaw jestem czy zagadnienia równanie
Helmholtza tam się przewija.
Pozdrawiam i dziękuję.
29 sie 18:04
5-latek: λCzesc. Nie ma za wiele . Przewija sie tylko przy okazji rownania ruchu drgajacego a
mioanowicie przy drganiach elektrycznie tluminych.
Przepisze CI to co jest .
Rozwazmy obwod utworzony z kondensatora o stalej pojemnosci C ktorego okladki polaczone sa
drutem o stalym oporze R i stalym wspolczynniku samoindukcji L . napiecie E miedzy olkadkami
kondensatora zmieniac sie bedzie z czasem wedlug rownania rozniczkowego
| | d2E | | R | | dE | | E | |
Helmholtza |
| + |
| * |
| + |
| =0Jezeli R=0 to napiecie E ulega drganiom |
| | dt2 | | L | | dt | | CL | |
swobodnym okresowym.
natomiast dla R>0 nalezy analogicznie jak w zagadneniu poprzednim rozpatrzyc 3 przypadki
1 CR
2−4L>0}2.
CR
2−4l=0} dla tych 2 przypadkow napiecie E dazy monotonicznie do zera
3. CR
2−4L<0 − napiecie E ulega drganiom swobodnym
Uwaga : Oprocz wymienionych sil moze jeszcze dzialac sila dodatkowa zewnetrzna f(t) zalezna od
czasu t Wowczas zamiast tego 1 rownania otrzymujemy rownanie
| | d2x | | lambda | | dx | | k | |
|
| + |
| * |
| + |
| x=f(t) |
| | dt2 | | m | | dt | | m | |
Sila f(t) jest skladnikiem na ogol przeszkadzzajacym w swobodnym rozwijaniu sie ruchu ale
zharmonizowana z ruchem swobodnym moze wywolac zja wisko rezonasu jak przyklady drgan tego
typu nalezy wymienic drgania mechaniczne wymuszone i i elektryczne wymuszone. . Tyle
29 sie 23:28
fx: 5−latek − dziękuję za fatygę

.
Dobre ujęcie tematu − polskie podręczniki taktują równanie Helmholtza jako jakiś abstrakcyjny
byt. Kiedy przecież to jest dość prosty − jednak bardzo użyteczny − temat. Tylko z drugiej
strony jak uczyć studentów takich zagadnień gdy dla 3/4 studentów pojęcie gradientu, rotacji
czy dywergencji to w ogóle "cuda"...

Miłego życzę 5−latek
1 wrz 03:55