pomoc
pit: Proszę o pomoc w całce ∫x3(x2−1)7 dx
17 sie 17:57
asdf: przez części spróbuj
17 sie 18:04
pit: najpier zamieniłem x3 na x2*x a pózniej zastosowałem postawienie t=x2 i się zaplątałem
17 sie 18:09
asdf: no to jak chcesz tak, to:
∫x
2*x*(x
2−1)
7dx =
| t = x2 | | 1 | |
| = |
| ∫t*(t−1)7dt = |
| dt = 2xdx | | 2 | |
| s = t−1 ⇒ s+1 = t | | 1 | |
| = |
| ∫(s+1)*s7ds = |
| ds = dt | | 2 | |
17 sie 18:35
asdf: lub od razu:
| 1 | |
| ∫x2 * 2x * (x2−1)7 dx = |
| 2 | |
t = x
2−1
dt = 2xdx
= ...
17 sie 18:37
pit: Ok dzięki
17 sie 18:46
wojak: asdf robiąc drugim sposobem za x2 co podstawimy ?
t=x2−1 ⇒ x2 = t+1 ?
20 sie 22:16
Mila:
x2=t+1
cd.=∫(t+1)*t7 dt=...
20 sie 22:43