Znajdz wartosc największą i najmniejszą
hell: Znajdz wartosc największą i najmniejszą
| | 2 | | 4 | |
f(x) = 3√x2 − 3√x2−1 , x∊[− |
| , |
| ] |
| | 5 | | 5 | |
17 sie 16:51
hell: jest ktoś kto ogarnia to zadanie?
17 sie 18:34
^Bartek^: ogarniam to zadanie .
17 sie 20:47
^Bartek^:

Wartości funkcji to y .
rysunek a − największa wartość funkcji .
rysunek b − najmniejsza wartość funkcji .
f(x)=y=
3√x2−
3√x2−1
Dziedzinę funkcji (x) masz podana , więc teraz podstawiasz do wzoru i obliczasz
przeciwdziedzinę(wartosci , y).
17 sie 21:03
^Bartek^: a nie przepraszam

bazuję na wiadomościach w 1 lo . Gdyby to była funkcja liniowa to by grało
.
Nie poznałem jeszcze takiej funkcji ,ale wydaje mi się ,że rozwiązanie poznasz jeśli trochę
poszukasz na jej temat informacji .
17 sie 21:08
hell: up ?
Ja niestety mimo wyszukiwania pomocy w internecie nie potrafię tego rozwiązać.
18 sie 08:47
5-latek: 1. Policz pochodna
2. Przyrownaj pochodna do zera i wyznacz xsy
3. Jesli juz obliczysz argumenty x to policz wartosc fubcji dla obliczonych xow nalezacych do
zadanego przedzialu i policz wartosc funkcji na koncach przedzialu
18 sie 10:15
5-latek: 4. Napisz ladna odpowiedz dla prowadzacego
18 sie 10:16
asdf: | | 4 | |
Zauwaz, ze jest to funkcja parzysta, więc skrócić można przedział do [0; |
| ] |
| | 5 | |
18 sie 10:17
Mila:
Studia? LO?
18 sie 21:38
jus: studia... pomocy !
| | 2 | | 1 | |
y' = |
| x−13 − |
| (x2−1)−23*2x |
| | 3 | | 3 | |
18 sie 22:54