Granica ciągu
alfa i omega: W odpowiedziach jest wynik 4/7, mi wychodzi zawsze wyrażenie nieoznaczone 0/0, uczę się sam z
książki przed studiami więc proszę was o pomoc
17 sie 15:36
ICSP: | | 1 | | a+b | |
skorzystaj ze wzoru : |
| = |
| |
| | a−b | | a2 − b2 | |
17 sie 15:37
alfa i omega: ok, dzięki teraz ładnie wyszło
17 sie 15:41
alfa i omega: jeszcze z takim przykładem mam problem
17 sie 15:46
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
zauważ że : (1 − |
| ) = (1 − |
| )(1 + |
| ) |
| | n2 | | n | | n | |
17 sie 15:47
alfa i omega: | | 1 | | 1 | |
Do tego mi się udało dojść i wiem że lim(1+ |
| )n=e ale nie wiem co z tym (1− |
| )n |
| | n | | n | |
17 sie 15:52
17 sie 15:53
ICSP:
17 sie 15:58