ekstrema
jus: Wyznacz ekstrema
y'=0
1−3x
4 = 0
| | 1 | | | |
maksimum lokalne w punkcie (4√ |
| ; |
| ) |
| | 3 | | | |
| | 1 | | | |
minimum lokalne w punkcie (−4√ |
| ; |
| ) |
| | 3 | | | |
mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze?
17 sie 14:24
ICSP: Błąd we współrzędnej rzędnej w pkt minimum
17 sie 14:32
jus: nie widzę błędu, mogłabym prosić o pomoc?
17 sie 14:35
ICSP: | | 1 | | | | | |
minimum = f(−4√ |
| ) = |
| = − |
| |
| | 3 | | | | | |
17 sie 14:37
jus: ahhh tak, jasne ! dzięki wielkie.
17 sie 14:40
jus: a ekstrema funkcji
f(x)= ln2x − lnx2 ? pomógłby ktoś?
17 sie 15:38
ICSP: Pochodna policzona ?
17 sie 15:44
jus:
ponieważ ln
2x = (lnx)
2 tak?
a lnx
2 to logratym naturalny z x
2?
17 sie 15:52
ICSP: 
Pochodna policzona dobrze.
Nie zapominaj o dziedzinie

: D : x > 0
17 sie 15:55
jus: 2lnx−2=0
2lnx=2
lnx=0
x=1
i co dalej?
17 sie 16:12
ICSP: najpierw musisz poprawić
masz rozwiązać równanie :
2lnx − 2 = 0
17 sie 16:25
jus: 2lnx−2=0
2lnx=2
lnx=1
x=e
*poprawione
17 sie 16:28
ICSP: i teraz masz pkt podejrzany o istnienie ekstremum

Musisz ustalić czy jest w nim minimum czy maksimum. Najprościej jest to zrobić poprzez
narysowanie wykresu I pochodnej
17 sie 16:36
jus: no to doszłam do tego

jest to minimum w punkcie
x=e
y= (ln
e)
2−lne
2 = −1?
Więc minimum lokalne osiągniete jest w punkcie (e, −1)
w takim razie co z dziedziną? x>0 ? Korzystamy z niej tylko gdy badamy monotoniczność?
17 sie 16:41
ICSP: Np przy badaniu monotoniczności, ale również przy sprawdzaniu czy rozwiązanie równania f'(x)
należy do dziedziny
17 sie 17:01
jus: dziekuje
17 sie 17:02