Stereometria, stosunki x:x:x
aga: Witam, mam problem z jednym zadaniem, prosilabym serdecznie o pomoc z krotkim wyjasnieniem
krokow czynionych po kolei. a wiec zadanie brzmi : Stosunek trzech krawedzi prostopadloscianu
o wspolnym wierzcholku wynosi 2 : 3 : 5. Jakie jest pole powierzchni jezeli objetosc wynosi
810j3?
Z góry dziekuje!
25 wrz 12:52
Bogdan:
Widzę, że przygotowujesz się do matury. To zadanie jest zamieszczone w zestawie XVII
(stereometria) zbioru zadań "Testy maturalne matematyka 2010" wydawnictwa Aksjomat
z Torunia.
Wymiary prostopadłościanu: a = 2x, b = 3x, c = 5x.
Objętość: V = 2x*3x*5x ⇒ 810 = 30x3 ⇒ x3 = 27 ⇒ x = 3
a = 6, b = 9, c = 15
Dalej już sobie poradzisz.
25 wrz 13:05
aga: aaaa wlasnie podobnie rozwazywałam ale zapomnialam podniesc do 3 potegi x

dziekuje za
rozjasnienie umyslu! tak ucze sie do matury, bynajmniej robie zadania z tejze ksiazki
25 wrz 13:22
Bogdan:
Życzę sukcesu
25 wrz 13:27