Liczenie granicy z -1 do dziwnych potęg
Sever: lim n→∞ [1+2(−1)n+1+3(−1)n(n−1)/2]=
Prosiłbym o rozwiązanie tej granicy, zazwyczaj nie mam z tym problemu ale to zadanie już dawno
mnie zatrzymało i nie mogę sobie z nim poradzić a pilnie tego potrzebuję.
Po samym rozwiązaniu już sam dojdę do tego jak powinno robić się takie przykłady, proszę tylko
gorąco o obliczenie.
17 sie 12:54
ICSP: Rozpatrz dla n = 2k , k ∊ 1 ; ..... oraz dla n = 2k + 1 , k∊ 0 ,1 ,......
17 sie 12:55
Sever: tzn jak podstawiłem 2k to wyszło mi coś takiego:
lim2k k−>∞ [1+2(−1)2k+1 + 3(−1)2k(2k−1)/2]=
lim2k k−>∞ [1+2(−1)2k(−1) + 3(−1)2k2−k]=
lim2k k→∞ [1+2(−1)2k(−1) +3(−1)2k2:(−1)k]=
lim2k k→∞ (1+2(−1)+3:(−1)k]
W ostatniej linijce pominąłem już te (−1) które i tak wychodziłyby 1, nie wiem czy powinienem
to robić ponadto nie wiem jak pozbyć się tego ostatniego : (−1)k i pewnie wszystko
pomieszałem już na starcie
19 sie 12:32
ICSP: no i teraz dostajesz że dla n parzystych masz dwie możliwości granic :
Granica może wynosić : 1 − 2 − 3 = − 4 gdy n jest wielokrotnością 4
Granica może wynosić 1 − 2 + 3 = 2 gdy n jest wielokrotnością 2
Czyli znaleźliśmy dwa podciągi ciągu a
n które mają różne granice. Zatem granica ciągu a
n nie
istnieje
Niech lepiej ktoś to jeszcze sprawdzi
19 sie 12:43