...
dominik: rownanie ax+2=−2(4x−1)+b nie ma rozwiazania dla... prosze o szybka odpowiedzi
17 sie 12:35
ICSP: tak samo jak poprzednie
1o Sprowadzasz do postaci cx = d
2o Równanie w takiej postaci nie ma rozwiązania gdy c = 0 ∧ d ≠ 0
17 sie 12:37
Patryk: chyba nie ma takiego a
17 sie 13:22
Piotr 10: ax+2=−2(4x−1)+b
ax+2=−8x+2+b
ax+8x −b = 0
(a+8)x − b=0
Ogólne równanie postaci liniowej,np:
cx+d=0
Równanie sprzeczne, gdy c=0 ⋀ d≠0. Wtedy wykres funkcji nie przecina się z osią OX
a+8=0 ⋀ −b≠0
a=−8 ⋀ b≠0
Czyli dla a=−8 ⋀ b∊R−{0}
17 sie 13:26