Każdy z boków trójkąta o polu 242
Problemek: Każdy z boków trójkąta o polu 242cm2 podzielonzo na trzy części w stosunku 1:9:1. Oblicz pole
sześciokąta, którego wierzchołkami są punkty podziału boków.
Prosił bym też o wytłumaczenie w miarę proste tego zadania za co Dziękuje.
16 sie 19:15
Mila:

P
KLMNOP=P
Δabc−(P
ΔONC+P
ΔLMB+P
KPA)
| | 1x | | 1 | |
ΔONC∼ΔABC w skali k= |
| = |
| |
| | 11x | | 11 | |
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa⇔
| PΔONC | | 1 | | 1 | |
| =( |
| )2= |
| |
| PΔABC | | 11 | | 121 | |
Analogicznie:
P
ΔLMB=2
P
ΔKPA=2
P
KLMNOP=242−(2+2+2)=236
=========================
II sposób
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔKPA= |
| *z*y= |
| * |
| b* |
| a= |
| | 2 | | 2 | | 11 | | 11 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *( |
| a*b*sinα)= |
| *242=2 |
| | 121 | | 2 | | 121 | |
Analogicznie można obliczyc ,że
P
ΔONC=2
P
ΔLMB=2
16 sie 21:08
Problemek: Bardzo dziękuje!
16 sie 22:50
Mila:
16 sie 22:54