równoległość wektorów
O_O: Dany jest rownoleglobok ABCD. Wykaz ze wektor AC→+ BD→ jest rownolegly do wektora AD i dwa
razy dluzszy.
AC = AD + DC
BD = BA + AD
czyli
AC + BD = 2*AD + BA + DC ale DC = −BA
czyli:
AC + BD = 2*AD
Nie wiem jak zabrać się za wykazanie, że wektor AC→+ BD→ jest rownolegly do wektora AD.
Pomoże ktoś?
16 sie 18:31
Mila:
Skoro jest równy 2*AD→ to ma ten sam kierunek ( wystarczy do równoległości), ten sam zwrot a
długość 2 razy większą.
16 sie 18:41
Gustlik:

Tak to będzie wyglądało na rysunku.
16 sie 22:03
Mila:
Witaj , Gustlik.
16 sie 22:05