oblicz pole całkowite graniastosłupa
hubert7611: potrzebuje pomocy z jednym zadaniem pomógł by ktoś ? Chodzi o wielościany a tresć zadania jest
taka oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa sześciokątnego jeśli krótsza przekątna
bryły o długości 24 tworzy z krawędzią boczna kąt 60
16 sie 17:03
Mila:

Dla graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego.
α=60
0
|AE
1|=p=24
W ΔE
1EA:
| √3 | | AE | |
| = |
| ⇔|AE|=12√3⇔a√3=12√3⇔a=12 |
| 2 | | 24 | |
P
b=6*a*H
P
c=2*P
sześciokąta+P
b
podstaw obliczone długości odcinków i dokończ
16 sie 18:03
Eta:

Jeżeli graniastosłup jest
prawidłowy sześciokątny (nie napisałeś tego)
H= 12
x= 12
√3 ⇒12
√3= a
√3 ⇒
a=6
| | a2√3 | |
V= Pp*H Pp= 6* |
| =.......... |
| | 4 | |
V=...........
16 sie 18:11
Eta:
Poprawiam chochlika : 12√3= a√3 ⇒a= 12
16 sie 18:12
hubert7611: dziękuje bardzo za pomoc
17 sie 18:05
Mila:
17 sie 22:47