pomocy:(
malaxd: Liczba rozwiazan rownania (2x+6)(x
2−9)(x
3+1)=0 jest... prosze o pomoc
16 sie 16:03
Piotr 10: 2x+6=0 ⋁ x2−9=0 ⋁ x3+1=0
x=−3 ⋁ x=3 ⋁ x=−3 ⋁ x=−1
Odp: x∊{−3;−1;3}
16 sie 16:05
use: Masz rownanie najprostsze z możliwych bo masz rozłożone na postac iloczynową ogolnie
(2x+6)*(x
2−9)*(x
3+1)=0
Mozemy zapisac w uproszczeniue jako;
a*b*c=0 gdzie
a=(2x+6)
b=(x
2−9)
c=(x
3+1)
zastanow sie kiedy iloczyn trzech liczb jest rowny 0 [iloczyn czyli mnozenie,na wszelki wypadek
wyjasniam

]
16 sie 16:10