Kat α jest ostry i sin α = 7/8. Oblicz cos α
pomocy : Kat α jest ostry i sin α = 7/8. Oblicz cos α
16 sie 15:24
Piotr 10: sin2α+cos2α=1
oraz założenie, że kat α jest ostry, czyli jest I ćwiartka
16 sie 15:30
pomocy : Nie wiem o co kaman. Mozesz mi to rozwiazac?
16 sie 15:35
pomocy : Nie wiem o co kaman. Mozesz mi to rozwiazac?
16 sie 15:35
pomocy : Nie wiem o co kaman. Mozesz mi to rozwiazac?
16 sie 15:35
Piotr 10: Jedynka trygonometryczna sin
2α+cos
2α=1
Dalej sam
16 sie 15:40
Janek191:
| | y | | 7 | |
sin α = |
| = |
| więc y = 7, r = 8 |
| | r | | 8 | |
zatem
x
2 + y
2 = r
2
x
2 + 7
2 = 8
2
x
2 = 64 − 49 = 15
x =
√15
========================
16 sie 16:36