wielomiany bezouta.
uki: Nie wiem czemu za kazdym razem b mi wychodzi inne.niż.w odpowiedziach.
Wyznacz takie wartości parametrów a i b, aby liczby r1 i r2 były pierwiastkami wielomianu w(x),
jeśli:
W(x) = ax3+x2+bx −1 , r1=−1/2 , r2=1
16 sie 14:14
Saizou : no i w czym problem?
rozwiązujesz układ równań
W(r1)=0
W(r2)=0
16 sie 14:17
uki: Zrobione mam tak tylko na końcu mi zawsze b wychodzi inne chcialem porownac.
16 sie 14:19
Saizou : to pokaż obliczenia
16 sie 14:20
uki: Na komórce jestem

sam już couse do tego może dzieki..
16 sie 14:24
Mila:
| | −1 | | −1 | | −1 | |
a*( |
| )3+( |
| )2+b*( |
| )−1=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a+1+b−1=0
| | −1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )a+ |
| − |
| b−1=0 /*8 |
| | 8 | | 4 | | 2 | |
a+b=0
−a+2−4b−8=0
a+b=0
−a−4b=6
−3b=6
b=−2
a=2
Spr.
W(x)=2x
3+x
2−2x−1
W(1)=2+1−2−1=0
| | 1 | | −1 | | 1 | | −1 | |
W(− |
| )=2* |
| + |
| −2* |
| −1= |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | |
16 sie 16:15