Udowodnij, wykaz ...
PusioOkrusio : 1) Udowodnij ,ze jezeli przy dzieleniu przez 3 jedna liczba daje reszte 1, a druga 2, to ich
iloczyn przy dzielniu przez 9 dajje reszte 2
2) Wykaz ze suma kwadratów trzech kolejnych liczb całkowitych z dzielnia przez 3 daje reszte 2
3) Wykaz ,ze roznica czwartych poteg dwoch liczb calkowitych rozniacych sie o 2 jest podzielna
przez 8.
4) Udowodnij ,ze suma liczby dwucyfrowej i liczby utworzonej z tych samych cyfr zapisanych w
odwrotnej kolejności jest podzielna przez 11.
5)Udowodnij ,ze roznica kwadratów liczb niedzielacych sie przez 3 jest podzielna przez 3
6) Suma dwoch liczb naturalnych dodatnich wynosi 168,a ich najwiekszy wspolny dzielnik rowna
sie 24. Znajdz te liczby
7) Znajdz dwie liczby naturalne ktorych suma wynosi 750, zas iloraz z dzielenia ich
najmniejszej wspolnej wielokrotnej przez ich najwiekszy wspolny dzielnik jest rowny 1196
8) Wykaz ze iloczyn czterech kolejnych liczb calkowitych powiekszony o 1 jest kwadratem liczby
calkowitej.
16 sie 13:20
use: (3k+1)*(3k+2)=(9k2+6k+3k+2)=9k2+9k+2
16 sie 13:30
Saizou : 2) nie n∊C
(n−1)2+n2+(n+1)2=n2−2n+1+n2+n2+2n+1=3n2+2
16 sie 13:35